Foto: TT

Ortopedpatienter får allt kortare kötid

Uppdaterad
Publicerad

Ett arbete med att korta köerna till ortopedkirurgiska kliniken inom Region Örebro län ska ge rejält förbättrad situation för patienterna. Från att ha haft en av de längsta köerna i landet ser det nu ljusare ut.

Vårdgarantin säger att väntan för en patient skall vara max tre månader. För ortopedkirurgiska kliniken inom Region Örebro län har den gränsen tidigare vida överstigits. Men ett medvetet arbete att korta köerna börjar nu ge resultat.

– Många patienter har tidigare vänt sig till andra landsting och privata vårdgivare för ortopedisk vård, nu ser vi att patienterna i stället vänder sig till ortopedenheterna vid sjukhusen i Örebro, Lindesberg och Karlskoga. Patienterna har varit fantastiskt förstående och tillmötesgående när de kallats till besök eller operation på annat än sitt vanliga sjukhus, säger Ewald Ornstein, verksamhetschef ortopedkirurgiska kliniken.

Fördelning av bördan

Det är genom att fördela olika inriktningar inom ortopedin på regionens olika sjukhus det senaste halvåret som man uppnått resultat. Axel- och knäkirurgi koncentreras till Karlskoga lasarett, Lindesberg inriktar sig på knä- och höftleder och Universitetssjukhuset i Örebro fokuserar på ryggkirurgi, barn- och fotkirurgi samt svårare fall av ortopediska skador.

Enligt verksamhetschefen är förhoppningen att väntetiderna till årsskiftet skall vara nere i mellan sex till åtta veckor. Att fördela de olika inriktningarna på olika sjukhus är dock inte enda orsaken till att kötiderna kortats.

Ewald Ornstein, verksamhetsansvarig ortopedkirurgiska kliniken Foto: Region Örebro län

– Den här förbättringen hade heller inte varit möjlig utan medarbetarnas och våra samarbetspartners fantastiska insatser och flexibilitet, säger Ewald Ornstein.

Ny forskningsenhet

För närvarande pågår dessutom ett arbete med att bygga upp en forskningsenhet inom ortopedin med professor Per Wretenberg som ansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.