Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många sökande till hemtjänsten saknar B-körkort. Starta klippet för att höra Elisabeth Matsson, enhetschef bemaningsenheten vård och omsorg Örebro kommun, om problemet. Foto: Helena Yohannes Magnusson / SVT

Otillräckligt med vikarier i hemtjänsten i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten runt om i länet har problem med att bemanna upp och täcka alla pass under sommaren. Flera kommuner vittnar och luckor och svårigheter att hitta behörig personal.

I Ljusnarsberg kommer den personal som finns tillgänglig att behöva jobba extrapass för att schemat ska gå ihop och i mitten av juni hade varken Lekeberg, Örebro eller Nora bemanningen klar.

Inom Örebro kommun ser man ytterligare svårigheter att rekrytera till landsbygden och erbjuder därför landsbygdstillägg om 2000 kronor för de anställda.

Körkort ett stort problem

Inom Örebro kommun saknas fortfarande ungefär ett 50-tal vikarier, men intresset är inte bristande.

– Vi har ett jättestort intresse för att jobba hos oss, det är många som söker och nu har vi anställt omkring 750 vikarier, säger Elisabeth Matsson, enhetschef för bemanningsenheten vård och omsorg, och förklarar vidare om utmaningarna.

Utöver att det fortfarande finns luckor i schemat har ett behörighetskrav blivit allt svårare att nå upp till, nämligen B-körkort för manuellt växlad bil.

I klippet berättar Elisabeth Matsson om hur man arbetar för att lösa problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer