Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maryam Hoseini åker taxi till ett av Borås äldreboenden några mil utanför stan. Foto: Frida Björk/SVT

Sommarvikarier inom äldreomsorgen i Borås saknar körkort – får taxi till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

För att lösa personalbristen inom äldreomsorgen i Borås tar kommunen nu till taxiresor som ett alternativ. Hälften av de som sökte sommarjobb saknade körkort.

– 15 personer får till en början taxi till och från jobbet när det inte går kollektivtrafik, säger HR-chefen Mario Golian.

Följ med på en taxiresa till jobbet, i klippet ovan.

Maryam Hoseini kliver in i taxin en halvtimme innan arbetspasset börjar. Chauffören hejar bekant. Han körde henne även till jobbet förra veckan. När bilen rullar är det mot ett av kommunens äldreboende som ligger några mil utanför stan.

– Jag hade inte kunnat tacka ja till detta jobbet om jag inte hade fått taxi. Då hade det blivit ett annat jobb mer centralt, säger hon.

”Aldrig haft det läget”

När ansökningarna till årets sommarjobb i Borås stad summerades kunde man konstatera att det var rekordmånga som saknade körkort. Något som SR Sjuhärad var först att berätta om.

– Vi har aldrig haft det läget som vi har i år. Men vi måste lösa vårt uppdrag och ha äldreomsorg och personal på plats. Då väcktes idén om taxi, säger HR-chefen Mario Golian.

Vad satsningen kommer kosta vet inte kommunen än. Resan som Maryam gör kostar 677 kronor enkel resa.

Sitt livs första taxiresa

Maryam Hoseini har inte haft råd att ta körkort när hon läst till undersköterska. Hon åker oftast kollektivt eller promenerar. Första dagen på jobbet var första gången hon någonsin åkte taxi.

– Det var kul, men jag var lite rädd och det gick fort, säger hon innan hon kliver ur bilen och öppnar dörren till äldreboendet och kvällspasset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer