Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att öva är ett bra sätt att förbereda sig för en eventuell kris, menar Pontus Andersson, säkerhetssamordnare på Lindesbergs kommun. Foto: SVT

Öva! – årets tema på Beredskapsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Att ha prylar hemma för att klara en större kris i samhället är bra. Att ha övat och kunna använda prylarna är ännu bättre.

Tidigare års beredskapsveckor har lärt oss vad vi bör ha hemma för att klara av en kris i samhället. Mat för en vecka, ficklampor, stormkök och varma kläder är några exempel. Årets beredskapsvecka riktar in sig på att öva att använda den där “krislådan”.

– Man kan prova att laga mat utan el, man kan prova att ladda sin telefon med en vevradio, säger Pontus Andersson, säkerhetssamordnare på Lindesbergs kommun.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, står bakom den årliga Beredskapsveckan. Myndigheten betonar att övning är mycket betydelsefullt för hur man klarar av en kris.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.