– Man kan ha haft en period av drogfrihet där allting har fungerat och så minskar man kontakten med oss. När man sedan återfaller i sitt missbruk är risken stor att man får en överdos och dör, säger Åsa Magnusson, verksamhetschef vid beroendecentrum i Örebro. Foto: TT

Över 900 dör varje år av narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Den narkotikarelaterade dödligheten ökar i Sverige. I Örebro har beroendevården också märkt av fler dödsfall.

För ungefär ett år sedan började antalet dödsfall till följd av narkotikaöverdoser öka i Örebro enligt Åsa Magnusson, verksamhetschef vid beroendecentrum i Örebro.

LÄS MER: Heroinet tog Björns liv

Missbruksvården i Sverige

– Det började tidig försommar förra året och har väl hållit i sig och gått lite upp och ner, säger Åsa Magnusson.

När dödsfallen blev fler beslutade beroendemottagningen att de skulle internutreda varje fall för att se hur de agerat och om de kunnat göra något annorlunda. Utredningarna av dödsfallen visade att personerna ofta inte hade kontakt med beroendevården när de överdoserade.

Åsa Magnusson, verksamhetschef för beroendecentrum i Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

TV: Se hela inslaget här

– Man kan ha haft en period av drogfrihet där allting har fungerat och så minskar man kontakten med oss. När man sedan återfaller i sitt missbruk är risken stor att man får en överdos och dör, säger Åsa Magnusson.

Vad har ni dragit för slutsatser mot bakgrund av det?

– Vi behöver prata med våra patienter om vilket stöd och vilken uppföljning de önskar även när de är stabila.  Så är det också viktigt att vi fångar upp personer som uteblir. Att vi inte bara konstaterar att de inte är motiverade, säger Åsa Magnusson.

Enligt Socialstyrelsen utgör kvinnor som begår självmord med receptbelagda läkemedel en betydande del av de drygt 900 dödsfallen men de flesta som dör är unga män som oavsiktligt överdoserat narkotika.

Åtgärdsplan mot narkotikadödligheten

För en tid sedan lämnade Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten en åtgärdsplan till regeringen för att minska narkotikadödsfallen.

Den innehöll bland annat förslag om att göra den läkemedelsassisterade vården mer tillgänglig, och att göra läkemedlet naloxon, som fungerar som motgift vid exempelvis en heroinöverdos, tillgängligt för personer utanför vården. En fråga som borde varit färdigutredd vid det här laget menar Åsa Magnusson.

– Det är upprörande hur man kan fördröja att komma igång med en väldigt verksam substans mot överdoser. Det känns som att det har gått troll i den här frågan. Det finns goda erfarenheter från Danmark, säger Åsa Magnusson.

Dagarna efter vi gjort intervjun med Åsa Magnusson meddelar regeringen att frågan om Naloxon ska snabbutredas. Senast den 9 juni ska Socialstyrelsen rapportera till Socialdepartementet.

LÄS MER: Ta del av hela granskningen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet