Överläkaren Martin Sundqvist berättar att man nu vill höja provtagningarna med hjälp av självtestning. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

Överläkaren: ”Kapacitet för 500 fler tester i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Idag analyseras upp emot 1 300 tester för covid-19 i veckan och enligt Martin Sundqvist, överläkare klinisk mikrobiologi, finns kapacitet att utöka testningen med 500 fler i veckan. För att kunna utnyttja kapaciteten föreslås att inom kort kunna erbjuda självtestning.

Martin Sundqvist berättade under regionens presskonferens på tisdagen att man har tagit nästan 11 000 tester i regionen sedan testningen började för tre månader sedan. Örebro län är ett av alla län i landet som testar flest i relationen till befolkningen, och är enligt honom en av anledningarna till att antalet bekräftade covidfall varit höga i länet.

– Det är mycket jobb för att uppnå den här kapaciteten, och vi är glada över det vi hittills ha kunnat genomföra, säger Martin Sundqvist och fortsätter:

Coronaviruset i Örebro län

– Vi har inom laboratoriet en kapacitet där vi kan öka med 500 fler tester i veckan. Just nu ligger vi på ungefär 1 200 – 1 300 tester i veckan. Vi tittar på alla alternativ som finns för att kunna klara av det.

Hör Martin Sundqvist berätta mer om de kommande förslaget om självtestning i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet