Patrik Wallin, brottsförebyggare vid Örebro kommun, ska följa upp ett projekt i Vivalla centrum. Foto: SVT

Övervakningskameror – inte tillräckligt för att förebygga brott

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningskameror förhindrar inte ensamt brott. Det menar forskare från USA, och Patrik Wallin, brottsförebyggare vid Örebro kommun, håller med.

Sedan en månad tillbaka finns flera övervakningskameror i Vivalla centrum. Det är nytt för kommunen och följs noga av bland annat Patrik Wallin, brottsförebyggare på Örebro kommuns säkerhetsavdelning.

– Vi tittar väldigt noga på de nya kamerorna som är uppsatta i Vivalla centrum. Vi ska göra undersökningar före, under tiden och efter, säger Patrik Wallin.

Patrik Wallin, brottsförebyggare, säkerhetsavdelningen på Örebro kommun. Foto: Kjell-Åke Larsson / SVT

Inte enbart kameror fungerar

Vid en nationell konferens  arrangerad av Brottsförebygggande rådet, BRÅ, som hållits i Örebro under några dagar, var övervakningskameror ett område som diskuterade.

Den forskning från USA som presenterade vid konferensen pekar på att kameror kan ha effekt mot vissa typer av brott, men att det fungerar bäst tillsammans med andra åtgärder, inte ensamt.

– Man måste se kameror som ett komplement till andra trygghetsskapande eller brottsförebyggande åtgärder. Det är inte guds svar på allt, att bara sätt upp kameror, säger Patrik Wallin.

Övervakningskamera i Vivalla. Foto: Monika Bruhn

Ska upp på fler platser

Han efterlyser även andra åtgärder och att andra aktörer arbetar i samverkan.

Det finns olika typer av kameror och Örebro kommun tittar på fler platser och områden där kameror skulle kunna sätta upp. Vilka vill man inte säga i nuläget, och inte heller exakt vilken typ.

– Vår förhoppning är självklart att medborgare, boende och näringslivet på en plats eller i ett bostadsområde ska känna sig trygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.