Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har haft dåligt rykte och nu vill vi något att vara stolt att komma till” Visa alla (3)
Visa alla (3)

Oxhagen förnyas – ”Vi vill ha något som man är stolt över”

Uppdaterad
Publicerad

Boende och aktörer i bostadsområdet Oxhagen i Örebro fick hösten 2017 tycka till om hur de upplevde sitt centrum och vad de önskade förnya. Ett antal åtgärder planerades och genomfördes och under onsdagen var det dags för invigning.

Tomt, mörkt och lite tråkigt upplevdes Oxhagens centrum av de boende och andra som verkar i och runt området, men att man tyckte mycket om bron som en symbol för Oxhagen och som en central del i stadsdelen. Det tog Örebrobostäder, Öbo, fasta på när de planerade upprustning av området.

– Det som kom fram när vi intervjuade boende, och andra aktörer, var att man bland annat tyckte det var mörkt i centrum, berättar Kicki Hendahl, stadsdelsutvecklare vid Öbo. Därför har vi satsat väldigt mycket på belysning.

Trygghet

Den nya belysning ska ge ökad trygghet och en vackrare miljö och bron har renoverats och fått ett modernt ljusspel som kan ändra färg vid speciella högtider. Man har också skapat en grön mötesplats för stadsodling och ett lekstråk mellan fritidsgården och skolan.

– De har gjort det jättebra. Det har blivit ett jättefint och jättesnyggt centrum, tycker Shaho Kerim som är handlare i området.

– Vi har haft dåligt rykte och nu skulle vi vilja ha något som man är stolt över att komma till. Det var idén, säger Hans Ekholm, boende i Oxhagn.

På samma hus som affären ligger i sitter nu också en selfievägg som Frida Thofeld och Cathrine Giacomini skapat och som barn på Hagaskolan, ungdomar från fritidsgården och seniorer i området fått tycka till om.

Nya tvättstugor

Det är inte bara yttermiljön som fått ett ansiktslyft utan några tvättstugor i närheten av centrum har fått ny design som skapats av fem ungdomar som bor i området.

– Det har varit ett otroligt fint arbete där de verkligen har engagerat sig och skapat tvättstugor som jag inte tror finns någon annanstans, säger Kicki Hendahl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tvättstugor som jag inte tror finns någon annanstans”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer