I veckan har det pågått ett förebyggande arbete inom Socialtjänstens verksamhet i Örebro kommun där man erbjudit föreläsningar för främst medarbetare.
Under torsdagen höll bland annat kuratorerna från Sputnik en försläsning om hur barn och deras föräldrar som lever med en missbrukande eller beroende anhörig mår. Något kuratorerna Jenny Håkansson och Charlotte Bäck menar är viktigt att lyfta.
– Vi ser beroendet som en familjesjukdom och vi tycker därför det är viktigt att inte bara fokusera på den som har ett beroende. Det är jätteviktigt att jobba med de anhöriga och deras tillfrisknande, säger Charlotte Bäck, kurator på Sputnik.
– De anhöriga anpassar sig och förhåller sig till den som har ett beroende, det blir en naturlig del av deras vardag vilket också leder till att det påverkar ens personlighet, ens identitet, vilka känslor man går och bär på och det påverkar ens mående, säger Charlotte som menar att de som möter barnen och de anhöriga måste ha en förståelse för detta.
Inte alla som söker stöd
På Sputnik kan barn, ungdomar och anhöriga som har någon i sin närhet med ett missbruk eller beroende få stöd med exempelvis enskilda samtal eller samtal i grupp. Men Jenny Håkansson berättar att man tror att det bara är en del av alla barn som lever med någon som har ett missbruk som vänder sig till dem för stöd.
– Det är ju bara några få egentligen som hittar till oss. Det finns ett jättestort mörkertal som inte kommer till oss eller till andra insatser där de kan få stöd och hjälp därför det är så svårt att söka hjälp. Man vet inte vad som kommer hända om man söker hjälp, man har ju skyddat det här, det är en familjehemlighet, säger Jenny, kurator på Sputnik.
De som inte tagit stöd fast de kanske behöver det, vad skulle ni vilja säga till dem?
– Det är så vanligt, man behöver inte skämmas för det, utan våga ta hjälp och det finns hjälp att få, man kan bli frisk från sitt medberoende. Man kan få stöd och hjälp, säger Jenny.
Så når du Sputnik
Du kan mejla Sputnik på sputnik@orebro.se eller ringa 019-21 10 00 (fråga efter Sputnik)
Jenny och Charlotte föreslår också socialtjänstens mottagningsgrupp som du kan nå på 019-21 30 00