Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pagodan eller stupan som den också kallas symboliserar Buddhas upplysning och är viktig inom religionen. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Buddhistisk pagod invigd bland villaträdgårdarna i Hjortkvarn

Uppdaterad
Publicerad

En buddhistisk högtid med deltagare från hela världen ägde rum på lördagen – i Hjortkvarn i södra Örebro län. I lugnet bland villaträdgårdarna kan det vara svårt att tänka sig att ett av de större husen också rymmer ett tempel men så är det.

Efter drygt ett års byggnation har Sveriges första burmesiska tempel också fått en pagod eller stupa, som den också kallas. Ven U Sobhana som är munk i templet och berättar att man inuti stupan förvarar reliker, buddhastatyer och skrifter.

– Stupan är en symbol för upplysning och här kan man komma för att känna frid och ro och få positiv energi, förklarar han. Man kan meditera och tända ljus här men också läsa buddhaskrifterna.

När sinnet befrias blir det också lättare att göra goda gärningar förklarar han vidare.

Invigdes med procession

På lördagen invigdes pagoden med en rituell procession där många av gästerna deltog. Sen sattes en gyllene krona fast högst upp på toppen.

Bland gästerna fanns besökare från Thailand, Myanmar, Norge, Danmark, Storbritannien och Nederländerna. Och så Hjortkvarn såklart.

– Vi tycker mycket om dem här i templet, säger en specialinbjuden granne. Det är så häftigt att de finns här!

Möter ofta stor uppskattning

Att buddhisterna välkomnas i Sverige berättar också Trudy Fredriksson som är ordförande i Sveriges Buddhistiska gemenskap.

– Vi möts ofta av stor uppskattning och stort intresse. En anledning tror jag är att buddhaläran som handlar fred och frid.

Hon säger också att det är mycket sällan som konflikter utkämpats i buddhismens namn – lärorna tillåter inte att man tar till våld.

– Buddha kräver inte heller något offer men många väljer ändå att lämna gåvor eftersom Buddha vill att vi människor övar på att bli bättre på att ge av våra tillgångar men också av vår kärlek och omsorg, avslutar Trudy Fredriksson.

Ven U Sobhana är munk i Buddhisttemplet i Hjortkvarn.
Flera statyer av Buddha bars runt av processionen. Foto: Åsa Svennebäck/ SVT
Foto: Åsa Svennebäck/ SVT
Trudy Fredriksson, ordförande i Sveriges Buddhistiska Gemenskap var på plats med en gåva. Foto: Åsa Svennebäck/ SVT
Många barn deltog i festligheterna Foto: Åsa Svennebäck/ SVT
Besökare från Norge, Danmark, Nederländerna, Storbritannien, Burma, Thailand – och Hjortkvarn deltog i processionen. Foto: Åsa Svennebäck/ SVT
Pagodan eller stupan som den också kallas symboliserar Buddhas upplysning och är viktig inom religionen. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer