Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När fler arbetat hemifrån – precis som Linda Schalén – så minskar också kommunens parkeringsintäkter. Foto: SVT

Miljontapp i parkeringsintäkter för Örebro kommun under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara butikerna i centrala Örebro som känt av färre besök under coronapandemin. För kommunen har följden blivit att kassan för parkeringsintäkter sinat kraftigt. Nu kan lösningen bli att avgiftsbelägga sådana gator som normalt är gratis på helgerna.

I klippet reagerar Örebroare på alternativet om parkeringsavgift på fler ställen under lördagar.

Under 2020 blev summan för parkeringsintäkter i Örebro 3,5 miljoner lägre än budgeterat. För 2021 visar prognosen på att intäkterna landar på 44 miljoner kronor istället för 49 miljoner. Ett tapp på 5 miljoner kronor.

– Det är mycket pengar som vi inte kan hämta in någon annanstans i verksamheten, konstaterar enhetschef för gata och trafik, Peter Grönlund.

Hoppas på återvändande trafik

Med tanke på att Örebro kommun precis infört en taxehöjning i Örebro ser han inte att ytterligare en skulle vara lösningen under 2021. Däremot finns en förhoppning om att samhället ska komma tillbaka till det normala – att fler åker in till centrum och parkerar – och att det ska generera mer pengar än prognosen visar.

Annars kan nya höjningar bli alternativet.

– Det man kan göra är att ta betalt på lördagar på platser där det inte kostar något idag men då handlar det förmodligen om någon gång efter 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet