Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län / SVT

Fler länsbor smittas av covid-19 i samband med utlandsresor

Uppdaterad
Publicerad

Coronasmittan i länet är fortfarande låg men i en grupp har flera personer smittats under sommaren. Det handlar om flera ovaccinerade personer som rest till populära turistorter i till exempel Spanien har kommit tillbaka med positiva covidtest.

Minskade restriktioner och låga smittsiffror gör att många väljer att resa utomlands igen. Men det visar sig nu att flera resenärer i 20-30-årsåldern från länet kommit hem med covid-19-smitta i bagaget, det skriver region Örebro län i ett pressmeddelande.

”Festande och nattklubbsliv är en riskfaktor för smitta” konstaterar biträdande smittskyddsläkare Lisa Vennberg som uppmanar resenärer att umgås i en mindre krets på resmålet och hålla avstånd till andra.

”Testa dig för covid-19 efter hemkomst, enligt de rekommendationer som finns och var uppmärksam på symptom första veckan efter en utlandsresa. Kom ihåg att även du som är vaccinerad ska stanna hemma och provta dig vid symptom på covid-19” fortsätter hon.

I Örebro län är det nu 78 procent av länsinvånarna som fått en första dos och 55 procent som är fullvaccinerade.  Det är i åldersgruppen 18-29 år som det är extra viktigt att hänga på och vaccinera sig eftersom det är där som smittspridningen nu sker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet