Matthew Ford, loppansvarig, har sett framemot att så starta igång eventet igen. Foto: Julia Olsson/SVT

Parkrun tillbaka efter 18 månaders uppehåll: ”Det känns underbart”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång tids väntan var det äntligen dags för parkrun-deltagarna att samlas igen för att springa tillsammans. För att göra det cornasäkert har det skett en del anpassningar, men huvudsyftet om en samhörighet bland atleter kvarstår.

I lördagsförmiddag gick starten för årets första event sedan pandemin. Efter 18 månader kunde loppansvariga Matthew Ford börja arrangera ett efterlängtat lopp.

– Det är eventet är så viktigt av flera anledningar, men främst känslan av samhörighet. Det behövs, speciellt i tider som de här.

Eventet sker vid Naturens hus, där deltagarna tar sig runt en slinga på fem kilometer och får själva välja på vilket sätt de vill ta sig från start till mål.

Inte en tävling

Han berättar även att det är viktigt att inte kalla det för ett lopp, utan ett event.

– Att kalla det för lopp ger det hela en känsla av att det är en tävling, och det är det verkligen inte. Hit kommer man för att träffa andra människor och ha roligt tillsammans. Man får ta sig runt hur man vill.

I klippet berättar deltagaren Olivia Hansson om det roligaste med loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.