Foto: Peter Comstedt / SVT

Volontärer ordnar lopp varje helg

Uppdaterad
Publicerad

Varje lördag hålls ett femkilometerslopp i Oset i Örebro. Och det är tack vare frivilliga volontärer som Örebro Parkrun kan hållas varje helg året om. Parkrun är en rörelse som spritts till 21 länder och ännu fler städer. Att den hamnade i Örebro är tack vare Matt Ford.

– Ja, det var väl jag som drog det hit, kan man säga. Men Parkrun började i England 2004 och jag deltog första gången 2010 och det var så fantastiskt kravlöst och opretentiöst. Det var en ”light bulb moment” och när vi flyttade tillbaka så ville jag absolut starta en här i Örebro, säger Matt Ford.

Foto: Peter Comstedt / SVT

Alla välkomna

Och så blev det. Den allra första Parkrun som drogs igång i Sverige var i Hagaparken i Stockholm. Det var 2016. Nästa som startade var i Örebro. Sedan dess har fler platser i landet fått sina egna lopp och fler är på gång. Konceptet är detsamma: det är gratis att delta, det ska vara roligt och öka välbefinnandet och efteråt kan man gärna fika tillsammans.

– Det handlar jättemycket om det sociala. Vi är här tillsammans oavsett nivå. Det spelar ingen roll om man springer rundan på 16 minuter, eller går den på 1, 5 timme, säger Matt Ford.

Det enda som krävs för att delta är att man har med sig en streckkod som visar att man är registrerad. I skrivande stund är det knappt sex miljoner människor i  21 länder som är registrerade.

Lätt att få funktionärer

Att få folk att ta av sin fritid och ställa upp ideellt kan vara svårt i vissa sammanhang och det varnades också Matt Ford för när han skulle dra igång Örebro Parkrun.

– Jag fick höra att jag aldrig skulle lyckas få funktionärer varje helg. Men det är ju väldigt lätta uppgifter de får och vi har roligt tillsammans!

Över hundra personer har någon gång ställt upp som funktionärer vid loppet i Oset. En av dem som har gjort det många gånger är Viveka Pålhed.

– Jag sprang förut, men jag tycker inte det är så roligt. Men min man gillar att springa och jag gillar att vara social och jag tycker om att jobba ideellt. Jag blev lite involverad, först som funktionär och sedan som loppansvarig. Jag tycker att det är jättekul!

Start kl 9.30 varje lördag, vid Naturens hus i Oset.

Loppet är fem kilometer och öppet för alla, gammal som ung, elit eller nybörjare. Man kan gå eller springa. Hundar är välkomna.

Det är gratis att delta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.