Foto: Peter Comstedt / SVT

Därför är löpning kul – ”Man ångrar sig aldrig efteråt”

Uppdaterad
Publicerad

Många av oss behöver röra på oss mer än vi gör. Motion motverkar nämligen flera folksjukdomar. Men för att få till all den där tiden varje vecka, då pulsen höjs, är det ju bra om man gör något som man tycker är roligt – eller hittar det roliga i det man gör.

Vi frågade några motionärer varför de gillar att springa och vad som motiverar dem att fortsätta röra på sig.

I klippet får du höra några tankar om att springa (men det skulle ju lika gärna kunna handla om andra aktiviteter, som cykling, simning, badminton...eller vad det nu kan vara).

Rekommendation om motion:

Vuxna, från 18 år och uppåt, rekommenderas att vara fysiskt aktiva i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten ska vara måttlig. Det betyder att du ska röra dig på ett sätt som gör att du blir varm och som ökar din puls och din andning.

De som tränar med hög intensitet, alltså med en tydlig ökning av puls och andning, bör som minst träna 75 minuter per vecka.

Fysisk aktivitet kan minska risken för eller förbättra flera olika sjukdomar, till exempel de här:

högt blodtryck och stroke

kärlkramp och hjärtinfarkt

diabetes

benskörhet och benbrott

ont i ryggen

depression

demens

vissa cancersjukdomar

Källa: 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.