Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart är det för sent att se den Gröna kometen innan den försvinner bort för att aldrig återvända. Foto: SVT/Jannis Smalios

Passa på att se den gröna kometen – snart är det för sent

Uppdaterad
Publicerad

Senast den var synlig från jorden var för cirka 50 000 år sedan och detta är förmodligen sista gången den sveper förbi oss menar forskarna. Nu finns en chans att se den gröna kometen – om man har en kikare och lämnar stadens ljus.

Det var i mars månad 2022 som den gröna kometen eller C/2022 E3 (ZTF) som den heter egentligen upptäcktes av rymdforskare med hjälp av en bredfältskamera.

Kometer är ”kosmiska snöbollar” som består av frusna gaser, stoft och sten. Det som gör att just den här kometen har fått ett grönt sken har med förekomsten av vissa kemiska föreningar i koman och effekterna av solljus att göra. Dessa kemiska ämnen lyser grönt när de värms upp av UV-strålar och släpper ifrån kometen, det är då det smaragdliknande skenet skapas.

Svår att se med blotta ögat

– Nu är den 42 000 000 km ifrån oss så man måste ut i kolmörkret, ha kikare och stativ, eller ännu hellre en kamera och veta var man ska titta. Bor man inne i stan idag så ser man ju knappt Karlavagnen.

– Kometen var jorden närmast första februari men då var månskenet ett problem. En annan chans att se den är runt tionde – elfte februari för då kommer den så pass nära planeten Mars på himlen att det blir lättare att hitta den även om den inte är så ljusstark, säger Kjell Olauson ordförande i Örebro astronomi.

Eftersom kometen rör på sig hela tiden så kan man inte säga en viss koordinat på himlavalvet där man ska titta för att se den.

– Det bästa om man vill se kometen är att gå in på en hemsida som heter stellarium.org, där finns kometen redan utmärkt och där kan man se exakt var den befinner sig just nu, den här minuten, för den flyttar sig ju hela tiden. Men man ser den lättast om man fotograferar den, säger Kjell Olauson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.