Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Claes Schneider och dottern Lisa arbetar tillsammans på gården utanför Fjugesta. Utan pengar från Klimatklivet hade uppvärmningen förmodligen sett annorlunda ut. Foto: SVT

Pengar från Klimatklivet värmer upp hela familjegården utanför Fjugesta

Publicerad

Förr var det oljeeldning som gällde för att värma byggnader och spannmålstork hos familjen Schneider gården norr om Fjugesta, i Lekebergs kommun. Pengar från regeringens satsning Klimatklivet har gjort att de istället satsat på en fliseldad panna.

Familjen ser att bidraget har gjort stor skillnad. Bland annat har det lett till mycket enklare uppvärmning, enligt Claes Schneider som driver gården tillsammans med sin familj.

Starta klippet i spelaren för att följa med till Berga gård, norr om Fjugesta.

Klimat och miljö – SVT Örebro

– Vi hade flera olika värmekällor förut. Nu är det samlat alltihopa med ett fjärrvärmesystem över hela gården, berättar Claes Schneider.

De kanske hade satsat på att byta ut oljeeldningen ändå, men pengarna från regeringens satsning Klimatklivet gjorde att de valde en större flisanläggning för att värma gården.

”Klimatklivet möjliggör investeringar”

I dag är ekonomin ofta så ansträngd att bidrag är ett måste, enligt många lantbruksföretagare.

– Klimatklivet är viktigt för att det möjliggör sådana här investeringar. Det hade ju varit jättekul att kunna klara sig utan en massa inskjutna pengar, men så ser det inte ut i dag, berättar Claes dotter, Lisa Schneider.

Klimatklivet betalar ut allt mer

Klimatklivet har funnits sedan 2015, och har år efter år fått ökad budget och betalat ut allt större stödbelopp. Staten ger stöd med mellan 30 och 50 procent av investeringar som ska minska utsläppen av växthusgaser. 

De områden som fått mest stöd från 2015 fram till första halvåret 2023 är: 

  • Biogas: 3,9 miljarder kronor. Klimatnytta: 2,3 kilo minskade utsläpp per stödkrona. 
  • Energikonvertering: 2,6 miljarder. Klimatnytta: 2,9 kilo/krona. 
  • Avfall: 1,5 miljarder. Klimatnytta: 8,9 kilo/krona.
  • Laddstolpar: 1,2 miljarder*. Klimatnytta: 1,8 kilo/krona.
  • Energieffektivisering: 971 miljoner. Klimatnytta: 5,7 kilo/krona.
  • Infrastruktur: 369 miljoner. Klimatnytta: 4,11 kilo/krona.
  • Åtgärder mot farliga gasutsläpp: 69 miljoner. Klimatnytta: 9,5 kilo/krona.  

*När det gäller laddstolpar kan även privatpersoner och bostadsrättsföreningar söka pengar från Naturvårdsverket, men det ligger utanför Klimatklivet.

Källa: Naturvårdsverket/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet