Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Evenhamre vid avdelningen Klimat och energi på Länsstyrelsen Örebro län menar att pengarna från Klimatklivet har hjälpt till att minska mängden utsläpp. Foto: TT/SVT

Klimatklivet: 380 miljoner kronor har betalats ut i Örebro län

Publicerad

380 miljoner kronor – så mycket har gått ut i bidrag från Klimatklivet till olika verksamheter i länet 2015-2023. I länet har 170 olika åtgärder beviljats bidrag.

– Det här är ju inte en åtgärd som löser allt, men jag tycker ändå att det har gett en effekt, säger Per Evenhamre på Länsstyrelsen Örebro län.

Enligt beräkningar har koldioxidutsläppen i Örebro län minskat med 4,7 procent, som ett resultat av pengarna från Klimatklivet.

Klimat och miljö – SVT Örebro

170 olika åtgärder

Sammanlagt har 170 olika åtgärder beviljats pengar i Örebro län åren 2015-2023, enligt siffror SVT tagit fram. 76 gäller energikonvertering, det är också den vanligaste åtgärden som fått pengar. Pengar till installation av laddstationer har beviljats i 57 fall.

Allt från lantbrukare till industrier

– Det som är så roligt med Klimatklivet är att det är så brett. Det är lantbrukare som sökt stöd, men också stora industrier, berättar Per Evenhamre.

Mest pengar i Örebro län har gått till sammankopplingen av Karlskogas och Degerfors fjärrvärmenät, där bidrag från Klimatklivet gått ut till Möckeln Energi AB med nästan halva kostnaden av investeringen.

Klimatklivet betalar ut allt mer

Klimatklivet har funnits sedan 2015, och har år efter år fått ökad budget och betalat ut allt större stödbelopp. Staten ger stöd med mellan 30 och 50 procent av investeringar som ska minska utsläppen av växthusgaser. 

De områden som fått mest stöd från 2015 fram till första halvåret 2023 är: 

  • Biogas: 3,9 miljarder kronor. Klimatnytta: 2,3 kilo minskade utsläpp per stödkrona. 
  • Energikonvertering: 2,6 miljarder. Klimatnytta: 2,9 kilo/krona. 
  • Avfall: 1,5 miljarder. Klimatnytta: 8,9 kilo/krona.
  • Laddstolpar: 1,2 miljarder*. Klimatnytta: 1,8 kilo/krona.
  • Energieffektivisering: 971 miljoner. Klimatnytta: 5,7 kilo/krona.
  • Infrastruktur: 369 miljoner. Klimatnytta: 4,11 kilo/krona.
  • Åtgärder mot farliga gasutsläpp: 69 miljoner. Klimatnytta: 9,5 kilo/krona.  

*När det gäller laddstolpar kan även privatpersoner och bostadsrättsföreningar söka pengar från Naturvårdsverket, men det ligger utanför Klimatklivet.

Källa: Naturvårdsverket/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat och miljö – SVT Örebro

Mer i ämnet