• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: SVT

Pengar till småbrott har slarvats bort

Uppdaterad
Publicerad

Trots anslagna pengar från regeringen till polisen.

”Det har nu gått ett år sedan jag träffade var och en av er i era myndigheter för att diskutera utvecklingen inom utredningsverksamheten. Under året som gått har resultaten för utredningverksamheten generellt sett fortsatt att försämras.”

Så börjar brevet från statsekreteraren vid justitiedepartementet, Martin Valfridsson, som för några veckor sedan skickats ut till landets länspolismästare. Under hösten gör regeringens representant en turné till samtliga för att få en förklaring till de dåliga resultaten av polisens utredningar och vad de tänker göra åt saken.

Stulna crosscyklar

Felhantering

En som drabbats är Annika Berggren i Vintrosa utanför Örebro som vid ett inbrott blev av med tre motorcrosscyklar. Hon har själv fått utföra mycket av utredningsarbetet, drabbats av felhantering hos polisen och fått uppgivna kommentarer om resursbrister av utredarna.

– Vi har inte fått någon hjälp, känns det som. Vi har hittat en av motorcyklarna på den litauiska annonsmarknaden. Det känns jättefrustrerande. Jag ser vår motorcykel, den är där och känns inom räckhåll men ändå så långt bort, säger Annika Berggren.

Ingen förbättring

De så kallade mängdbrotten skulle utredas bättre när regeringen häromåret anslog pengar för att de så kallade mängdbrotten skulle utredas bättre. Men utredningschefen på polisen i Örebro har inte sett någon förbättring hittills.

– Det finns en undersökning från brottsförebyggande rådet som kom i våras som visar att de här pengarna inte gått till utryckning och utredning utan till andra verksamheter. Det tycker ju jag som jobbar med utredning är synd, säger Åsa Berggren, utredningschef på Polisen i Örebro.

Läs brottsförebyggande rådets rapport här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stulna crosscyklar

Mer i ämnet