Foto: SVT

Pengar till rovdjursavvisande stängsel är slut

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen konstaterar att vargen har spritt sig söderut och att vargtätheten i södra länsdelen ökat. Många djurägare söker pengar till rovdjursavvisande stängsel, men på länsstyrelsen i Örebro är pengarna slut fram till 2020.

– Vi borde ju kunna hjälpa folk att skydda sig, säger Per Ahlqvist, på Länstyrelsen.

Till och med den reserv som länsstyrelsen hade till förfogande är förbrukad. Ingen har beviljats stödet på ett år. 

Stöd för att sätta upp stängsel som ska hålla rovdjur borta från betesmarker och på vallar är en del av det EU-finansierade landsbygdsprogrammet och det enda som markägare med jordbruksstöd kan få för att investera i förebyggande rovdjursskydd. 

Tog slut förra året

Pengarna går via Jordbruksverket till länsstyrelserna. I landet som helhet är den totala budgeten när det gäller rovdjursstängsel (och engångsröjning av betesmark) drygt 66,8 miljoner kronor. För Örebro är summan närmare 4,1 miljoner kronor.

Pengarna skulle egentligen räcka till 2020 men i Örebro tog de slut redan förra året, när halva programperioden gått. Det finns heller inga pengar kvar i Värmland och Sörmland. 

-Jag skulle säga att det är en av de större administrativa bakslagen under flera års rovdjursförvaltning att det inte finns pengar till rovdjursstängsel. Vi borde ju kunna hjälpa folk att skydda sig, säger Per Ahlqvist, på Länstyrelsen.

Frustrerad lammuppfödare

Den snålt tilltagna budgeten för uppsättning av rovdjursstängsel hård kritiserats av lantbrukare i länet. Lammproducenten Leif Bergman driver en gård med 400 tackor och lamm och han känner sig frustrerad. 

– Det finns en riksdagsbeslut att vi ska ha vargar i Sverige och det accepterar vi. Men det måste ske inom rimliga förhållanden. Det ska inte finnas någon begränsning i hur mycket pengar får man till rovdjurstaket, till exempel, säger Leif. 

Enligt Jordbruksverket kan felräkningen delvis bero på att man missbedömde behoven av rovdjursstängsel och antalet vargar kommande år i länet.

– Vi bygger fördelningen på mängden av statistik från Viltskadecenter på Sveriges landsbruksuniversitet.  Förmodligen har den fördelningsnyckeln som använts gällt då,men i verkligheten har saker förändrats, säger Andreas Mattisson, enhetschef på EU-programenheten, Jordbruksverket. 

Pengar att omfördela

I dagsläget vet länsstyrelsen inte om – och i så fall när – mer pengar kommer att fördelas till rovdjursstängsel inom nuvarande Landsbygdsprogram (2014-2020). 

Jordbruksverket ska nu se om det går att omfördela stödmedlen mellan länen för att i andra delar av Sverige finns det pengar kvar att söka. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.