Foto: TT

Pensionärer fick magbakterier – stressen minskade

Uppdaterad
Publicerad

För att hitta nyckeln till ett hälsosamt åldrande har forskare vid Örebro universitet genomfört en studie där pensionärer fått tillskott med goda bakterier. Tillskottet verkar inte ha någon inverkan på magen. Däremot syns en psykologisk effekt av bakterierna.

För att ta reda på hur tarm och hjärna kommunicerar och hur de påverkas av bakterier har forskare vid Örebro universitet genomfört en studie där relationen undersöks. Ett av målen med undersökningen är att hitta vägen till ett hälsosamt åldrande.

Inte ett väntat resultat

Deltagarna fick äta probiotika med lactobaciller. Tidigare har man sett samband mellan den här typen av bakterier och diarré samt förstoppning i andra åldersgrupper. Så blev det sock inte bland de deltagande pensionärerna.

– Det gav ingen större effekt på magen. Vi har funderat på varför och kommit fram till att det kanske inte är lactobaciller som behövs eftersom de är relativt stabila och finns kvar i hög grad i tarmen även hos äldre. Kanske kan en annan sorts bakterie som till exempel en bifido som inte finns i lika höga halter hos äldre göra större skillnad, säger Lina Östlund-Lagerström, som skrivit en avhandling i medicin vid Örebro universitet på universitets hemsida.

Psykiska hälsan förbättrades

I en delstudie inom den större undersökningen deltog 40 personer. Hälften av dem fick probiotika och andra hälften fick placebo och det som förvånar forskarna mest är att istället för en förändrad maghälsa syntes en förbättrad psykisk hälsa.

– I den grupp med 20 personer, som var stressade och fick probiotika, sjönk den självrapporterade stressen under studien jämfört med kontrollgruppen. Det hade vi inte förväntat oss, säger Lina Östlund-Lagerström.

Ska undersökas närmare

Det är oklart vad resultatet beror på men forskarna tror att bakterierna påverkar nivåerna av signalsubstansen serotonin, som gör att vi mår bra. Nu ska de biologiska proverna analyseras ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.