Foto: TT

Pensionsturné stannar till i Örebro

Publicerad

Det landar på hallmattan eller i postlådan varje år. Men långt ifrån alla bryr sig om innehållet – trots att myndigheten bakom det orange kuvertet lägger ner miljonbelopp på marknadsföring.

På tisdag och onsdag stannar upplysningturnén om det orange kuvertet till i Örebro. Pensionsmyndigheten har spenderat 2,7 miljoner kronor på kampanjen Kuvertjakten som rullar genom landet, och ute vid Marieberg vill man locka till läsning och väcka intresse för det kanske lite osexiga ämnet.

– Målet är att träffa ungefär 10 000 sparare och pensionärer för att höra vilka frågor de har, säger Johan Andersson, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Johan Andersson, pressekreterare Pensionsmyndigheten Foto: Pensionsmyndigheten

Olika frågor

De vanligaste frågorna skiljer sig något åt mellan generationerna, och enligt Johan blir många positivt överraskade när de får en helhetsbild.

– De äldre brukar ställa frågor om bostadstillägg. De yngre vill veta mer generellt eftersom de kanske får kuvertet första gången.

Ger standardråd

Enligt Johan är unga sällan medvetna om att det är bra att kolla om arbetsgivaren betalar in tjänstepension, vilket 9 av 10 trots allt gör.

– Vi ger några standardråd: Jobba vitt och betala skatt, jobba så länge du kan och jobba på en arbetsplats som erbjuder tjänstepension.

Se upp för pensionspropaganda

Den här tiden på året finns det även anledning att vara uppmärksam på aktörer som vill locka till sig sparkapital av besvikna kuvertöppnare, och myndigheten har också tagit fram en egen checklista mot pensionspropaganda.

– De som skräms smäller vi på fingrarna. Många brukar passa på när de orange kuverten skickas ut.

Information från Pensionsmyndigheten

Pensionsmyndighetens checklista för pensionsinformation

Turnéinformation om ”Kuvertjakten”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.