Foto: TT

Personer över 65 år erbjuds påfyllnadsdos vaccin mot covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 september erbjuder Region Örebro län alla personer över 65 år en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19.

– Folkhälsomyndigheten har bedömt att det är nödvändigt att köra igång vaccineringen, eftersom vi inte vet när de anpassade vaccinerna kommer, säger Erik Fredholm.

Påfyllnadsdosen som erbjuds initialt är av samma typ som de tidigare varianterna av vaccin och regionens smittskyddsläkare uppmanar länsinvånarna att vaccinera sig.

– Vaccination ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och därför är det fortfarande viktigt att ta de doser, inklusive påfyllnadsdoser, som man rekommenderas, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Örebro län

Nya vaccinvarianter dröjer

Nya varianter av viruset hunnit spridas och nya versioner av vaccin tagits fram. De finns dock ännu inte att tillgå eftersom de väntar på godkännande av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

– Vaccinen som erbjuds är framtagna för grundtypen av covid. Men trots att varianterna är ett och ett halvt år gamla har de väldigt bra effekt mot svår sjukdom och död, säger Erik Fredholm, ordförande i styrgruppen för vaccination.

Bra effekt mot svår sjukdom

Målsättningen uppges vara att så många som möjligt av de över 65 ska kunna erbjudas påfyllnadsdosen så snabbt som möjligt. Därefter ska övriga invånare över 18 år som så önskar kunna ta en påfyllnadsdos.

Det gäller för påfyllnadsdosen vaccin mot covid-19 från den 1 september:

• Personer som är 65 år och äldre

• Personer boende på SÄBO (ges på boendet)

• Observera att det ska ha gått fyra månader sedan föregående vaccination mot covid-19 innan det är dags för påfyllnad

• Även personer med hemtjänst och personer med hemsjukvård, alla från 18 år som tillhör riskgrupp samt de med immunbrist rekommenderas ytterligare påfyllnadsdos i höst. Region Örebro län återkommer med information om när dessa kan börja boka tid för vaccination.

• Senare i höst kommer även påfyllnadsdosen att erbjudas alla andra över 18 år som vill bättra på sitt vaccinationsskydd.

Här kommer det att ges vaccin:

• Under hösten kommer det att vaccineras både vid vaccinationsmottagningarna i de fyra länsdelarna, samt på vårdcentraler under vissa dagar.

• I Örebro lämnar vaccinationsmottagningen sina lokaler på Club 700 vid månadsskiftet augusti/september.

• Första veckan i september sker vaccination på Conventum Arena. Därefter kommer covid-vaccination ske vid vårdcentraler i Örebro under ett par veckors tid.

• Från och med den 19 september beräknas vaccinationsmottagningen i Örebro vara på plats på Storgatan 28.

Källa: Region Örebro län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet