Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Startmotorn verkar bli förbättrad av träning”. I klippet berättar Lena Axelsson Svedell, doktorand vid Örebro universitet om resultat från pilotstudien. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Pilotstudie om vuxna med adhd: Regelbunden träning minskar symptomen

Uppdaterad
Publicerad

Doktoranden Lena Axelsson Svedell forskar på fysisk aktivitet som behandling för vuxna med adhd. Deltagarna följer ett träningsprogram i tolv veckor. Forskningen är inte klar ännu men en pilotstudie visar positiva tendenser.

– Deltagarna fick minskade symptom på adhd, de berättar också att de tänker klarare och särskilt att de får saker gjorda, säger hon.

Vid sidan av forskningen arbetar Lena Axelsson Svedell som fysioterapeut inom psykiatrin i regionen, och hon har sett många bli hjälpta av träning.

– Jag blev nyfiken på att undersöka det jag så många gånger sett i mitt kliniska arbete.

Enligt Örebro universitet har inga studier tidigare gjorts om vilken effekt behandling med regelbunden, strukturerad träning kan ha för fysisk och psykisk hälsa hos vuxna med adhd.

Klarat av att jobba

Hittills har drygt 50 personer deltagit i studien som planeras vara klar nästa sommar. I pilotstudien ingår 14 av deltagarna och bland dem minskade adhd-symptomen efter träning.  I ännu oanalyserade djupintervjuer berättar flera att de klarat av att ta ett jobb och behålla det.

– Träningsprogrammet verkar ha fungerat som en slags arbetsträning. Man märker att man klarar av att träna och komma ut och träffa folk. Det är rimligt, logiskt och så himla roligt att träning kan få de effekterna, säger Lena Axelsson Svedell.

I klippet berättar hon mer om resultatet från pilotstudien.

Redan nu anser hon att träning skulle kunna användas i mycket högre utsträckning inom psykiatrin.

– Utöver kärnsymptomen har många med adhd ångest och depressiva besvär och för dessa vet vi att träning verkligen hjälper.

Komplement till medicin

Om resultaten från pilotstudien står sig – vad skulle det kunna kunna leda till?

– Att träning kan användas som komplement till mediciner eller istället för medicin i vissa fall. Medicinerna funkar inte för alla och en del vill inte heller medicinera, säger hon och fortsätter:

– Vi måste också förstå att personer som har adhd, eller andra diagnoser som ger kognitiva svårigheter, kan behöva professionellt stöd i att komma igång och att upprätthålla träningsrutinen.

Det här är forskningsprojektet START

Adhd är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och kärnsymptomen är uppmärksamhetsvårigheter, impulsivitet och överaktivitet.

• Deltagarna tränar 150 minuter i veckan i 12 veckor tillsammans med fysioterapeut, enligt ett särskilt upplägg.

• En tredjedel av deltagarna träffar dessutom en arbetsterapeut för en kognitiv intervention.

• Effekten mäts i tester och undersökningar (kroppskännedom, fysiska- och kognitiva test, funktionell magnetkamera undersökning), accelerometer, frågeformulär och intervjuer.

• Ett behandlingskoncept med fysisk träning som bas, är under utveckling.

• Hittills ingår 55 deltagare i studien. Forskningsprojektet söker ytterligare ett 20-tal deltagare.

• Forskningsstudien är ett samarbete mellan Örebro universitet och Region Örebro län.

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.