Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Parkeringsplatser försvinner när Örebro kommun ska rusta upp Brunnsparken i Örebro. Foto: Jonas Fiskaare/SVT

Parkeringsplatser ryker när Brunnsparken ska rustas

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämnden i Örebro har tagit beslut om att utveckla och rusta upp Brunnsparken i Adolfsberg. Parken ska bland annat få fler grönområden och lekplatser. Men den nya detaljplanen tas inte emot med öppna armar av alla.

– Går förslaget i hamn kommer vi få lägga ner vår verksamhet, säger Cecilia Rose som är vice ordförande i föreningen Folkets park.

Kritiken som Cecilia Rose framför bottnar främst i att de nya planerna kommer att leda till färre parkeringsmöjligheter, vilket hon och föreningen Folkets park menar kommer att gå ut över deras verksamhet. 

Två kvällar i veckan arrangerar man dansaktiviteter, på tisdagar och lördagar. Fortfarande håller man på att återhämta sig från pandemin men i normala fall lockar danserna mellan 200 och 900 besökare.

Och det är redan svårt att hitta parkering under de kvällar det pågår dans i parken. 

– I lördags hade vi 200 bilar i parken och ska det bara finnas 70 parkeringsplatser, då finns det liksom inga möjligheter att hitta någon parkering här, säger Cecilia Rose och fortsätter:

– Redan nu har vi också evenemang som sker andra dagar, även om det inte sker löpande varje vecka. Dessutom har vi grannverksamheten här med restaurang Svalan som också behöver parkeringsplatser.

Har tillsatt utredning

Byggnadsnämndens ordförande Anders Hagström (KD) medger att de nya planerna kommer att innebära färre parkeringsplatser – men att det är en prioritering som är nödvändig att göra.

– Inne i parken vill vi undvika biltrafik så mycket som möjligt. Däremot i ytterkant av parken, i det som kallas kvartersmark, finns möjligheter att ta fram ytterligare parkeringsplatser. Vi har också tillsatt en utredning där förvaltningen kommer att titta i närområdet på om man kan samarbeta med andra för att hitta parkeringsytor som inte används så mycket under kvällstid.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.