Foto: Örebro universitet

Ny forskning: Plaster i sjöar och hav drar inte till sig miljögifter som befarat

Publicerad

Forskare har i teoretisk form och i vissa studier visat att så kallade mikroplaster, d v s små fragment av plast som finns i marina miljöer, skulle kunna dra till sig miljögifter och föra dem vidare i näringskedjan. Nu visar en avhandling gjord vid Örebro universitet att de små plastpartiklarna inte ”smutsas” ner över tid.

– Vi såg att koncentrationerna var ganska låga faktiskt, säger plastforskaren Christine Schönlau.

Havs- och vattenmiljöer i världen innehåller miljögifter i bottensediment. I forskningsmodeller har teorier och tidigare studier pekat på riskerna att så kallade mikroplaster skulle kunna bli bärare och spridare av dessa miljögifter.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

I forskningsprojektet som genomförts vid Örebro universitet och nu utmynnat i en doktorsavhandling har praktiska studier genomförts i marina miljöer på olika platser i världen.

– Jag ville undersöka om det är så att mikroplaster kan dra till sig och ta upp omgivande föroreningar och sedan utgöra ytterligare hot mot organismer och djur i vatten, berättar plastforskaren Christine Schönlau.

Plast på olika platser

Praktiskt har studien gått till så att små pellets av plast, 2-4 mm stora har placerats ut i havs- och sjömiljöer på olika platser i världen. I en förorenad hamnmiljö i San Diego, vid Stora Barriärrevet i Australien, på öst- och västkusten och i en sjö i Kumla. Dessa har sedan efter en tid tagits upp och analyserats.

– Jag gjorde ekotoxicitetsbedömningar för att se vilken effekt som skulle kunna komma ut från plasten när den befinner sig i den marina miljön, säger Christine.

Förvånande resultat

Resultaten visar på låga koncentrationer av dioxiner, klorerade bekämpningsmedel som DDT och PCB. Ett resultat som förvånade forskarna. Tidigare studier har nämligen visat på andra halter, men där har plastpartiklar exempelvis samlats in från badstränder, vilket betyder andra förutsättningar än de miljöer fiskar befinner sig.

– Å ena sidan är det bra att vi hittade så låga koncentrationer, men plasterna som vi satt ut har bara varit i miljöerna under ett år. Så vi vet inte vad som händer efter exempelvis två år. Det är förstås något som bör studeras vidare.

Lugnande besked – till viss del

Och när det kommer till rekommendationen att äta fisk utifrån studiens resultat kan Christine ge ett visst mått av lugn.

– Utifrån det vi vet för närvarande så skulle jag inte oroa mig för att äta fisk, definitivt inte. Fisken vi äter är redan förorenad med kemikalier som funnits under lång tid och som fasats ut, men det ser ut som att plast som fiskar sväljer i alla fall inte ökar koncentrationen av miljögifter, säger Christine Schönlau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Forskning kring mikroplaster – Örebro

Mer i ämnet