Foto: SVT

Polisen analyserar SVT:s cykelexperiment

Uppdaterad
Publicerad

SVT placerade ut två cyklar på Södra station i centrala Örebro för att ta reda på om de skulle bli stulna. Den nyare modellen stals inom 48 timmar, men den äldre cykeln stod kvar i nästan två veckor utan att något hände.

– Jag tror det har med att göra att det finns lite olika typer av personer som stjäl cyklar. Den ena typen skäl ju uppenbarligen cyklarna för att man ska sälja dem vidare. Den tillfällige tjuven med sannolikhet tar den cykel som står närmast för handen, säger Per Lundbäck, kanslichef på polisen i Örebro.

”Intressant och spännande”

Vi bjuder in Lundbäck att komma till redaktionen och titta igenom alla våra inslag från granskning.

– Min spontana reaktion är ju att det är förjäkligt att det stjäls så många cyklar, att man inte kan få ha sin cykel i fred när man parkerar den, säger han.

Han tycker att SVT cykelexperiment är intressant och spännande.

– Det hade varit fantastiskt intressant för oss inom polisen om GPS:en suttit kvar, för då hade vi haft något att jobba med.

Polisen går SVT:s fotspår

SVT:s okonventionella experiment kan komma att bli ett arbetsverktyg även för polisen i framtiden.

– Det här med GPS i cykeln var oerhört uppfinningsrikt. Vi funderar över om det skulle kunna vara någon typ av brottsprovokation från polisens sida om det var vi som gjorde det. Men det finns ju andra som kan göra det åt oss, och då kan vi agera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer