Polisen menar att bedrägeribrott kan lösas, men att det tar lång tid att utreda och behövs mycket bevisning. Foto: TT/Genrebild

Polisen efter takbluffen: ”Brott som tar lång tid att utreda”

Uppdaterad
Publicerad

Fall där hantverkare erbjuder sig utföra påhittade jobb för att kunna ta orimliga betalt är inte ovanliga, menar polisen. Varje år kommer det in ett par ärenden – och de tar lång tid att utreda.

Under måndagen berättade SVT Nyheter Örebro om Åse Classons svärmor som fick besök av hantverkare som erbjöd sig rensa hängrännorna. Men efter att hantverkarna genomfört jobbet upptäckte familjen att det läckte in och huset, och misstänker att det var hantverkarna själva som gjort hål i taket.

Även en annan kund, som haft att göra med hantverkarna, ska ha erbjudits tvätt av taket varpå en vattenläcka uppstod i köket.

Ett par ärenden per år

Händelser som dessa är inte ovanliga för polisen, men de sker inte jätteofta. Enligt Leif Lexon, chef för bedrägeribrott, kommer det in ett par ärenden om bedrägeribrott per år.

– De är inte så många i mängd. Det förekommer lite då och då men det tar lång tid att utreda. Det krävs mycket bevisning för att säkerhetsställa att det är ett brott. Det måste finnas uppsåt, nästan att hantverkarna måste ha knackat dörr, säger han.

Påhittade jobb

Ärendet med Åse Classons svärmor kan Leif Lexon inte uttala sig närmare om. Däremot är det vanligt att hantverkare först utför ett jobb, exempelvis byter tak, för att sedan hitta på fel som måste åtgädas. Det innebär att det först kan vara legalt att utföra jobbet men att det sedan blir illegalt när det tillkommer en massa andra jobb som är påhittade.

– Ärendet med taket i Kumla är inte påbörjat här och nu, utan vi tar alla ärenden i turordning. Just nu är det väldigt fullt med andra ärenden, säger Leif Lexon.

”Informera om oseriösa hantverkare”

Trots att det oftast krävs mycket bevisning och tar lång tid att utreda bedrägeribrott är det inte helt förgäves.

– Ett tidigare liknande fall slutade med att hantverkare kunde dömas. Vi jobbar också i förebyggande syfte med att informera om det finns oseriösa hantverkare i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.