• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Se polisens drönarbilder från sökandet. Foto: Polisen

Polisen hittade försvunnen kvinna med hjälp av drönare

Uppdaterad
Publicerad

En äldre dement kvinna som i tisdags anmäldes försvunnen utanför Örebro, upptäcktes i svår terräng med hjälp av polisens drönare. Efter att de kunnat lokalisera henne, kunde hundförare ta sig fram till kvinnan.

Eftersökandet började i närheten av kvinnans hem och efter runt tjugo minuters sökande med drönare utrustad med värmekamera, kunde polisen identifiera en ljusfläck som bedömdes vara en människa.

Svårarbetad terräng

Med anledning av terrängen var det svårt att nå fram till kvinnan, trots att man lokaliserat henne. Hundföraren kunde då ta hjälp av drönarens position och ljus och på så vis hitta henne.

– Den ledde hundföraren till rätt plats snabbt och effektivt, säger Håkan Hermansson, ansvarig för polisens drönare i region Bergslagen, i ett pressmeddelande.

Drönare allt vanligare

Enligt polisen själva används allt oftare den här typen av teknik när det gäller att hitta försvunna personer. Hermansson berättar att de varit ute på liknande jobb tidigare, men att det här är första gången som de är med och hittar en person.

– Historiskt sett är det helikopter vi använder men det är inte alltid de finns tillgängliga eller kan flyga i alla ärenden. Vår UAS (drönare) har helt andra möjligheter att flyga när det till exempel är låg molnbas eller dålig sikt, faktorer som kan göra att vi inte kan få ut en helikopter till sökområdet, säger Håkan Hermansson.

I klippet ovan ser du drönarbilderna från när kvinnan hittades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.