Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Wirén är chef för polisområde Örebro, men också ansvarig i regionen för ”operation Beta” som syftar till att förbättra polisens arbete med våld i nära relation. Foto: SVT/TT

Polisen i Bergslagen larmar om fler fall och grövre våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Antalet grova brott där kvinnor utsätts för våld i nära relation har ökat den senaste tiden i polisregion Bergslagen.

Nu ska polisen kraftsamla.

– Den här typen av brott är precis lika vanligt som till exempel skjutvapenvåld och gängkriminalitet, säger Lars Wirén, chef för polisområde Örebro.

Så sent som i söndags anhölls en man i 60-årsåldern misstänkt för mordförsök på en kvinna i Askersund. Det är inte det enda fallet den senaste tiden i polisregion Bergslagen.

– Det vi sett den senaste veckorna är att våldet har blivit betydligt grövre och fler är frihetsberövade. Det är en oacceptabel utveckling.

Vad tror du ökningen beror på?

– Jag hoppas att det beror att fler har ett högre förtroende för oss och vågar anmäla och ser att det blir resultat. Det är vår absoluta ambition. Men vi vill bli bättre på att förebygga och förhindra, så att färre närstående och barn ska behöva leva under de här förhållandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.