Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka åtgärder som Unizon vill se för att få stopp på det dödliga våldet mot kvinnor i klippet. Foto: TT/SVT

Tre kvinnor döda på en vecka – män de haft relation till misstänks

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har tre kvinnor dött. I samtliga fall har en man som de har haft någon form av relation med anhållits misstänkt för mord.

– En kvinna som mördas i sitt eget hem måste generera lika mycket politiska resurser och uppmärksamhet som en man som skjuts på öppen gata, säger Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon.

Förra söndagen anhölls en man i 35-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för mord i Ronna.

– De har varit pojkvän och flickvän, säger Simon Pittuco, kammaråklagare.

Mäns våld mot kvinnor

I fredags hittades en kvinna död i en lägenhet i Borlänge och enligt polisen fanns det tecken som tydde på att hon hade utsatts för brott. En man i 50-årsåldern, som enligt polisen hade någon form av relation till kvinnan, är misstänkt för att ha dödat henne.

Samma kväll larmades polisen om ett sjukdomsfall i centrala Stockholm. Väl på platsen fann de en död kvinna inomhus och fattade misstankar om att hon bragts om livet. En man i 45-årsåldern är anhållen misstänkt för mord.

Under lördagskvällen anhölls en man i 60-årsåldern i Askersund för försök till mord efter att en kvinna skadats allvarligt.

”Vanligaste mordplatsen är kvinnans egen säng”

– Jag blir bedrövad. Om det är som polisen misstänker är det fullkomligt oacceptabelt, säger Rebecka Andersson, generalsekreterare på Unizon.

Unizon är en riksorganisation för kvinnojourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

– För bara tre år sedan dödades flera kvinnor på kort tid i Sverige. Redan då var vi många som sa att det är helt oacceptabelt. Ändå ser vi att det kan hända igen.

En kartläggning gjord av Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att när kvinnor dödas är gärningspersonen oftast en nuvarande eller tidigare partner. Brottsplatsen är i 80 procent av fallen någon av de inblandades hem.

– Det är oerhört tragiskt. Vi vet att den vanligaste mordplatsen är kvinnans egen säng, en plats som de flesta av oss kopplar ihop med trygghet.

För män är gärningspersonen oftast inte någon närstående person. Hemmet är den vanligaste brottsplatsen (40 procent) men 27 procent av det dödliga våldet mot män sker på en offentlig plats. För kvinnor är motsvarande siffra åtta procent.

Statistik över dödligt våld i nära relationer

Mellan åren 2017 till och med 2020 har omkring 15 kvinnor om året dödats av en före detta eller nuvarande partner i Sverige. För män är motsvarande siffra strax under tre fall om året.

År 2022 konstaterades 10 fall av dödligt våld mot kvinnor där gärningspersonen är en partner eller före detta partner.

Andelen fall med kvinnligt offer i en parrelation för samma år motsvarade 43 procent av samtliga konstaterade fall av dödligt våld mot kvinnor.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet