Foto: SVT

Polisen ökar trycket mot sexhandeln

Publicerad

Den första traffickinggruppen utanför storstäderna har kommit igång med sitt arbete och den senaste tiden har polisen slagit till mot flera misstänkta sexköpare. Brott som få anmäler. – Vi måste bli bättre på att upptäcka, säger polisen.

Varje dag finns det nätannonser som erbjuder sexköp i till exempel Borlänge, Karlstad och Örebro enligt Anna Lagerdahl vid polisens nystartade traffickinggrupp i polisregion Bergslagen.

– Bakom står mobila nätverk som stannar två, tre nätter i varje stad, säger hon.

Slog till mot sexköpare

Nyligen slog polisen till mot kunder på ett hotell i Dalarna där flera män nu misstänks för sexköp. En sexhandel som numera förekommer i hela Sverige.

– I storstäderna har polisen jobbat hårt mot det här vilket kan ha bidragit till att det har flyttat ut till de mindre städerna också, säger Anna Lagerdahl.

Anna Lagerdahl Foto: Sophie Olsson Rahlén

Utländska kvinnor utnyttjas

De kvinnor som förekommer i de mobila sexannonserna kommer ofta från Rumänien, Bulgarien eller Nigeria. Polisen misstänker att det i många fall handlar om människohandel för sexuella ändamål. Ett brott med hittills få åtal och domar i Sverige.

– Det här är upptäcksbrott och inget som någon vågar anmäla. De här kvinnorna tror kanske till och med att det är olagligt att sälja sex i Sverige. Vi måste bli bättre på att upptäcka, säger Anna Lagerdahl.

16-åring såldes till hundra män

En av få domar som rör människohandel för sexuella ändamål kom förra året då en man och en kvinna dömdes vid Örebro tingsrätt. Brottsoffret var en då 16-årig tjej från Rumänien.

– Hon trodde hon skulle jobba på hotell. Istället kördes hon runt och såldes upp till 100 gånger till olika svenska män, säger Mia Schyberg, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i Bergslagen.

Fler åtal och domar

Anna Lagerdahl menar att sexhandeln har ökat. Hon har arbetat med de här frågorna i tio år  -  nu som operativt ansvarig för den nystartade gruppen i Bergslagen som bland annat ska jobba mot människohandel för sexuella ändamål.

– Jag tror att det kommer att belysa att problematiken finns, att vi kommer hitta fler och att fler ärenden kommer att leda till åtal, säger Anna Lagerdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.