Foto: TT

Polisen sätter upp övervakningskameror i Oxhagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Bergslagen utökar nu kameraövervakningen till fler platser i Örebro. Nästa steg är att sätta upp kameror i bostadsområdet Oxhagen.

Anledningen är att hjälpa polisen att förebygga brott och öka tryggheten. Kameraövervakning har tidigare införts på både Järntorget och i Vivalla.

– Oxhagen har de senaste åren haft flera ordningstörningar och allvarliga brott. Utvecklingen i Oxhagen har den senaste tiden varit positiv och många verksamheter har bidragit till att öka tryggheten i området. Fortfarande är bostadsområdet bedömt som ett riskområde av polismyndigheten och det finns flera problembilder kvar i området, säger Tomas Ammer, kommunpolis i lokalpolisområde Örebro, i ett pressmeddelande.

Ett exempel är droghantering på allmänna platser i Oxhagen, berättar Tomas Ammer.

– Det för med sig annan brottslighet och påverkar tryggheten, säger han.

Kamerorna placeras i centrala delar av Oxhagen, där många människor trafikerar och verksamheter finns. Kamerabevakning är ett komplement till andra åtgärder som polisen genomför och ska inte ersätta polisernas fysiska närvaro i Oxhagen.

OM POLISENS KAMERAÖVERVAKNING

Polisen värnar allmänhetens integritet och bedriver endast kamerabevakning där det finns ett konkret behov och är en ändamålsenlig metod i polisens uppdrag.

Kameraanvändningen regleras av omfattande restriktioner, exempelvis har endast behöriga tillgång till bildmaterial som också raderas efter viss tid. Kamerorna är utrustade med ett filter, så kallad maskning, som gör att de inte filmar in i bostäder.

På platser där kamerabevakning sker finns skyltar för att upplysa om detta. Polisen har både möjlighet att se i realtid från kamerorna och inspelat material.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.