Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisen varnar för bedragare som riktar in sig på äldre

Publicerad

Polisen i Örebro län varnar för en ny typ av bedrägeri. I veckan drabbades ett par som är i 90-årsåldern. De blev av med smycken, bankkort och kontanter.

– De allra flesta tror gott om folk. De här personerna är otroligt smidiga och bra på att prata, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen region Bergslagen.

Paret ska ha blivit uppringda av någon som utgett sig för att vara polis. Enligt personen har ett hus på gatan där paret bor varit utsatt för ett inbrott där ungdomar kommit över parets bankuppgifter när de rotat i postlådor.

Paret ombeds samla ihop sina värdesaker och lämna dem till polisen för stöldmärkning. Medan samtalet pågår har en annan person, en man iklädd bland annat skjorta och munskydd, kommit till bostaden till fots och fått med sig smycken, bankkort med koder samt 25 000 i kontanter.

Försvann med värdesaker

I samband med det fysiska besöket fick paret nya koder, men inga nya bankkort samt löftet att värdesakerna skulle lämnas åter senare under kvällen, vilket inte skedde. Polisen har inga spår efter bedragarna.

– Det här är ett fruktansvärt brott att utsätta vem som helst för, men framförallt äldre personer. Det är otroligt integritetskränkande, säger Hallin och fortsätter:

– Vi försöker gå ut och varna, men de är väldigt, väldigt duktiga på att byta modus och inriktning.

Agerar inte så här

Polisen poängterar att de aldrig agerar på detta sätt och varnar nu äldre personer för bedragarna. Samtidigt påminner de om att aldrig lämna ut bankkort eller koder till okända personer.

– Det är just nu den allra vanligaste typen av bedrägerier vi har. Med folk som blir uppringda och ombeds lämna ut koder till Bank-ID eller bankkort. Tumregeln är att aldrig göra det om du blir uppringd av någon. Är du det minsta osäker – be om namn och telefonnumer, lägg på och kontakta banken eller myndigheten och verifiera samtalet, säger Christina Hallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.