Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommenderingschef Lars Wirén om polisens insats under Rasmus Paludans valmöte i Örebro. Foto: SVT

Så sammanfattar polisen insatsen under Paludans valmöte i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Polisen var mer föreberedda den här gången jämfört med under långfredagen – och det gav resultat. Den slutsatsen drar man när man sammanfattar insatsen under Rasmus Paludans valmöte på Aspholmen under fredagen.

– Vi känner oss nöjda. Vi har hanterat det på ett bra sätt tycker jag, säger Lars Wirén, kommenderingschef i polisregion Örebro.

Händelserna som utspelade sig i Sveaparken var inget som man från polisens sida vill skulle upprepas. Därför hade man kraftsamlat inför dagen, då Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ha valmöte i industriområdet Aspholmen.

Överallt i Örebro har polisens synts under dagen – på marken, på hustaken och ridandes på hästar.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Vi hade ju en idé om hur vi skulle klara den här insatsen och har haft en bemanning utifrån den taktiken. Vi har också haft en noggrann planering och har avvägt platsen för valmötet noga. Det är främst de sakerna som är framgångsfaktorerna till att dagens insats blev lyckad, säger Lars Wirén.

Fem personer avvisade från platsen

Några stökigheter i likhet med vad som inträffade under upploppen i Sveaparken under långfredagen blev det inte.

Dock avvisades totalt fem personer från platsen under dagen. Ingen av dem omhändertogs eller frihetsberövades. Ingen är heller misstänkt för brott.

– Det var av olika anledningar som vi ingrep. Dels var det för att man störde den allmänna ordningen och dels för att vi såg en risk att man planerade för brott, förklarar Lars Wirén.

Hör kommenderingschefen sammanfatta dagens insats i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet