Andreas Svahn (S) stänger inga dörrar för moderaterna. Däremot ställer sig Ola Karlsson (M) kritisk till att bilda majoritet med socialdemokraterna. Foto: SVT

Valet till regionfullmäktige: M säger nej till samarbete med S

Publicerad

Igår blev rösträkningen klar för valet till regionfullmäktige. Men hur Region Örebro län ska styras de kommande fyra åren är ännu inte klart. Socialdemokraterna är fortsatt störst och för samtal med alla partier – utom Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna i regionen tappar fyra mandat, men är fortfarande största parti, med totalt 25 mandat. Men någon röd-grön majoritet får de inte ihop. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet får de 34 av de 36 mandat som behövs.

– Det är tydligt att det enda alternativet som kan bilda en majoritet i regionfullmäktige bygger på oss Socialdemokrater, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Krävs att allianspartier ansluter

Redan förra veckan tog han kontakt med samtliga partiföreträdare, förutom Sverigedemokraterna. Och han har goda förhoppningar att inom ett par veckor landa i en konstellation som får majoritet i fullmäktige.

– Efter de samtalen har jag goda förhoppningar om att vi ska kunna bilda en majoritet. Det krävs att ett eller flera av allianspartierna vill samarbeta med oss.

Vill inte utesluta något

Vilken konstellation ser du framför dig just nu?

Det finns flera tänkbara scenarier, jag vill inte utesluta något i dagsläget med undantag för Sverigedemokraterna, utan fortsätta föra samtal.

Kan det bli tänkbart med ett S och M- styre?

– Det är ju en konstellation som är prövad i vårt län, både i Kumla och Hällefors kommun.

Men Moderaterna, som är näst största parti, vill inte ingå i en majoritet med Socialdemokraterna, det säger Oppositionsrådet Ola Karlsson (M).

– Jag har sagt att jag inte tror på någon S+M-lösning. Det är för stora skillnader mellan partierna för att det skulle vara hållbart. Dessutom skulle en sådan konstellation innebära att SD blir det stora oppositionspartiet. Det är inte bra för demokratin eller politiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.