Foto: Hasse Holmberg / TT

Populärt att renovera under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

ROT-avdraget ökade i landets alla län under förra året. Men allra mest ökade det i Örebro och Östergötlands län. Där var ökningen 16 procent jämfört med året innan. Det visar statistik från Skatteverket.

Tittar man på kommunnivå så var ökningen bland den högsta i landet i Nora. Där ökade ROT-avdraget i samband med ombyggnation och husrenovering med 36 procent. Bara i Älvkarleby i Uppsala län är ökningen större, 39 procent.

ROT-avdragets syfte är att göra svarta jobb vita och enligt intresseorganisationen Villaägarna bidrar det också till att fler anlitar hantverkare i stället för att renovera själva.

– När fler småhusägare anlitar hantverkare ökar intäkterna till statskassan, både skatter och sociala avgifter. ROT skapar också arbetstillfällen och är en bra konjunkturåtgärd. Och om fler har jobb innebär det lägre arbetslöshetsersättningsäger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna i ett pressmeddelande.

  • Du måste äga din bostad.
  • ROT-avdraget är 30 procent av arbetskostnaden.
  • Du kan få högst 50 000 kronor i rotavdrag per år och ytterligare 25 000 kronor i rutavdrag per år. Du kan alltså få totalt 75 000 kronor i rot och rut per år.
  • Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i avdrag.

Källa: skatteverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer