Patrik Lindberg har sin ateljé i Konstbunkern i Örebro. Just nu är han i slutfasen av att måla tavlor till utställningen ”More girls like you”. Foto: SVT

Kvinnliga förebilder porträtteras till förmån för utsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Artisterna Jasmine Kara, Amanda Flack och handbollsspelaren Linn Larsson är några örebroprofiler som syns i Patrik Lindbergs nya utställning. Hälften av intäkterna från tavlorna ska gå till Kvinnohuset i Örebro.

– Alla har vi våra mammor och tacka för att vi finns, säger Patrik Lindberg.

”More girls like you” heter den nya utställningen med kvinnoporträtt.

– Jag har valt ett gäng starka tjejer som jag tycker är förebilder, som har anknytning till Örebro och även till mig, säger Patrik Lindberg.

Bland porträtten finns även mindre kända tjejer som är vänner till Patrik Lindberg.

– Jag har frågat alla tjejer innan om det var okej att jag profilerade dem och gjorde deras porträtt till det här ändamålet. Och det har mottagits väldigt, väldigt bra.

Brukar skänka pengar

Tidigare har Patrik Lindberg, som också jobbar extra som bartender för att dryga ut ekonomin, skänkt pengar till förmån för andra organisationer och det är något han planerar att fortsätta med. Just Kvinnohuset har han själv ingen anknytning till sedan tidigare.

– Jag förstår att de håller på med en väldigt viktig grej som verkligen behövs, så jag tycker att det känns bra att pengar går till något som jag kan stå för, säger Patrik Lindberg.

Vill ge tillbaka

Han hymlar inte med att han som yngre målade en del graffiti illegalt, och det har sin del i att han vill att det han målar idag ska bidra med något gott.

– Det är väl på något sätt så att man vill ge tillbaka lite för något man har tagit.

Den 14 december är det vernissage för utställningen på Konstbunkern i Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.