Enligt Anna-Lena Wennström, distributionsområdeschef på Postnord i Örebro, ser företaget kontinuerligt över verksamheten. Foto: SVT

Postnord: ”För tungt att dela ut med cykel”

Uppdaterad
Publicerad

Postnord slutar utdelningen till brevlådorna utanför radhusen i Hovsta i Örebro – eftersom posten väger för mycket.

– Hittills har vi haft en cykel, men det blir alldeles för tungt för våra medarbetare, säger Anna-Lena Wennström.

Anna-Lena Wennström är distributionsområdeschef på Postnord i Örebro. Hon uppger att företaget inte längre kan dela ut brev till hushållen på Gladabergsvägen och andra radhusområden i Hovsta på grund av arbetsmiljöproblem.

– Vår verksamhets förändras. I Sverige skickar vi färre brev, och beställer allt fler varor på nätet.  Hittills har vi delat ut posten med cykel, men det blir alldeles för tungt för våra medarbetare.

Sköts med bil

Därför ska utdelningen skötas helt med bil, och de 300 hushållen måste samla sina lådor på några gemensamma platser.

Hur känns det miljömässigt att ni går från cykel till bil?

– Vi har väldigt många elfordon i Örebro, men de har inte så lång räckvidd att vi kan använda dem i området. Dessutom kan vi inte köra med elfordon eftersom det är körförbud på gårdarna.

Utfärdar utdelningsstopp

Om bostadsrättsföreningarna inte lyckas sätta upp gemensamma postcentraler till 1 april utfärdar Postnord utdelningsstopp.

– Då kommer de boende att få hämta sina försändelser på vårt företagscenter, säger Wennström.

Får den som bor i ett radhus i dag räkna med att inte längre kunna ha en postlåda utanför huset?

– Det beror precis på hur strukturen ser ut. Är det körförbud på gården får man titta på vilken lösning som är den bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.