Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Maraschin vid Post- och telestyrelsen. Foto: SVT

Efter Postnords krav – villaägare i hela landet kan tvingas flytta brevlådan

Uppdaterad
Publicerad

Post- och telestyrelsen har inget att invända mot Postnords krav på att postmottagare i tätort samlar sina brevlådor på ett eller flera ställen.
– Vi vill driva på utvecklingen, säger Emma Maraschin, på enheten för posttillsyn.

Emma Maraschin förstår att villa- och radhusägare kan bli upprörda av Postnords krav, men invänder inte mot att postmottagare även i tätort tvingas samla sina brevlådor på en eller flera platser i bostadsområdet. Detta istället för att få sina försändelser i den traditionella brevlådan i direkt anslutning till den egna bostaden.

– Det här har våra allmänna råd möjliggjort ända sedan 2005. Ändå har postoperatörerna haft bättre service i tätort än vad som krävs, och fortsatt delat ut post till den brevlåda varje postmottagare har vid sin bostad.

Ska drivas igenom i hela landet

Hon menar att utvecklingen nu ska drivas på i tätorter i hela landet:

– Som villaägare får man finna sig i att behöva ta sig ett antal meter för att hämta sin post vid en gemensam samlingsplats för brevlådor istället, en så kallad lådsamling. På landsbygden är det här inget konstigt.

Grundorsaken är att brevmängden går ned och att postoperatörerna därför måste ha möjligheten att effektivisera verksamheten, menar PTS:

– Det är ganska logiskt när färre brev delas ut.

Dialog i god tid

Postoperatörens enda skyldighet, enligt PTS, är att posten delas ut i anslutning till bostadsområdet och att man för en dialog i god tid med mottagarna.

– De ska få lämna synpunkter på var i området lådsamlingen ska placeras, sedan får de själva bekosta lådorna.

De effektiviseringar som krävs bör göras främst i just tätort, anser PTS, där man ändå har relativt nära till service, för att istället kunna värna om den mer sårbara servicen på landsbygden.

Inte orimligt

Upprörda postmottagare måste höja blicken lite, anser Emma Maraschin.

– Postutdelningen är inte skattesubventionerad, den ska bära sig själv. Tänker man efter lite tror jag många kan hålla med om att det är rimligt att gå några meter för att hämta sin post, på en färdväg där man ändå rör sig varje dag.

– Det här kan också vara bra för miljön. När nya postområden kommer till tittar man på att ta bort biltrafik och lägga posttrafik i samband med bostadsområdena istället för inne i dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer