Pressmeddelandet om Amireh och Zeinab

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kristdemokrater skickade på måndagen ut följande pressmeddelande:

PRESSMEDDELANDE Örebro 17 september 2012


Utvisning till döden:
Låt Amireh och Zeinab stanna i Sverige


Det är med förfäran och häpnad som vi förstår att Migrationsverket fortfarande ämnar utvisa de två kristna iranska kvinnorna Amireh och Zeinab tillbaka till Iran.

De flydde från sin man/pappa som lovat bort sin då 14 åriga dotter till en för henne okänd äldre man. Amirehs make har i Iran rätt att stena henne till döds efter anklagelser om äktenskapsbrott.
Detta är i sig skäl för kvinnorna att få stanna i Sverige. Att bli bortgift är mot svensk lag och även mot mänskliga rättigheter att inte själv få bestämma över sitt liv.

Detta ”brott” att vägra att bli bortgift är i Iran tydligen tillräckligt för att bli stenad till döds.
Dessutom har kvinnorna i Sverige konverterat från islam till kristendom och den som är något litet insatt i dessa frågor vet hur oerhört stort detta steg är. Att lämna islam medför i Iran dödsstraff.

Hur många dödsstraff ska hänga över de båda kvinnorna huvuden innan Migrationsverket förstår allvaret.
Hur kan Migrationsverket veta hur ”mycket kristna” dessa båda kvinnor är, när det inte räcker med bekännelse, vuxendop eller kristen församlingsgemenskap?

Att sända dem tillbaka till Iran är detsamma som att sända dem i döden. När tappade Sverige barmhärtigheten och medmänskligheten? Vi tror att den finns kvar och tror att Migrationsverket förstår allvaret och drar tillbaka utvisningen till döden.

Ewa Sundkvist, Oppositionsråd för Kristdemokraterna i Örebro läns landsting
Lennart Bondeson, Kommunalråd, med ansvar för Mänskliga Rättigheter Örebro kommun
Lars-Axel Nordell, riksdagsledamot Kristdemokraterna
Urban Svensson, vice ordf Kristdemokraternas distriktsstyrelse Örebro län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer