Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pristagaren Hani Madi Bilal om sitt initiativ och sin syn på hur kriminaliteten kan förbättras. Foto: SVT

Prisas för arbete mot kriminalitet: ”Inget någon vill leva i”

Uppdaterad
Publicerad

På Cirkus i Stockholm kammade unga entreprenörer från Örebro hem samtliga tre stipendier av Xo foundation. Vinstsumman: en halv miljon kronor vardera. Hani Madi Bilal var en av två pristagare från Vivalla. Han vann pris för sitt arbete mot kriminalitet och för hans planerad studie på ämnet.

-Det var jättemäktigt faktiskt, vi hade inte räknat med det här, säger Hani Madi Bilal.

Han är uppvuxen i Vivalla och endast 19 år gammal. Nu studerar han till byggingenjör och är ordförande i FTP, For the people, i Vivalla. FTP arbetar aktivt för att sysselsätta och inspirera ungdomar och barn i syfte att ge dem större möjligheter att utvecklas.

– Det finns mycket pengar att hämta inom kriminaliteten och det är vad de ser. Målet är inte att bli tungt kriminell, men problemen växer. Det är en livsstil med stress, huvudvärk, blod och våld. Det är inget någon vill leva i, säger Hani Madi Bilal.

Planerad nationell studie

Flera aktörer i Vivalla arbetar för att förändra samhällsutvecklingen. Hani berättar att han själv deltog i FTPs aktiviteter när han var yngre och han bär med sig många fina minnen.

Organisationen har länge arbetat antikriminellt både i Örebro och i nationella samarbeten, bland annat genom riksorganisationen Förenade förorter.

– Nästan alla städer i Sverige lider av samma problem, så vi kan lika gärna jobba på en nationell nivå och få politikerna med oss. Då kan vi göra större skillnad.

Syftet med studien är att få klarhet i vilka faktorer som runt om i landet lett unga in i kriminalitet, för att sedan kunna arbeta vidare mer effektivt i Sveriges förebyggande arbete.

– Vi vill att samhället ska förstå varför dessa ungdomar väljer att bli kriminella. Nu kommer vi starta projektet med prispengarna, säger Hani Madi Bilal förväntansfullt.

Stor framgång för Örebro

Utöver Hani Madi Bilal vann egenföretagarna Ali Taleb, Ade Farah och Mohamed Ali Shire ett stipendie för deras företag med digitaliserade cykelställ, med motiveringen att företaget är innovativt och har stor potential för tillväxt. Lova Svensson och Amanda Mattsson vann ett stipendium för deras affärsidé med gratis mensskydd, där en del av juryns motivering var företagets bidrag till ett mer jämlikt samhälle.

Starta klippet för att höra mer om hur Hanis projekt kommer gå till och få hans syn på samhällsproblemet.

Xo foundation är en del av Ekon, dr Peter Wallenbergs stiftelse för entrepenörskap och affärsmannaskap.

Stiftelsen vill verka för budskapet att det är möjligt att skapa sin egen framtid oavsett var man kommer ifrån.

Källa: xofoundation.org

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer