Prisad kör antar uppdraget som ABBA-experter

Uppdaterad
Publicerad

De har vunnit priser och gett ut skivor – trots att de byter medlemmar varje år. Nu befinner sig Karolinska Skolans Vokalensemble i Schweiz dit de blivit specialinbjudna.

Tio europeiska körer har blivit specialinbjudna för att delta på den stora ungdomskörfestivalen i Basel i Schweiz. En av körerna är Karolinska skolans vokalensemble från Örebro. Och med inbjudan följer ett speciellt uppdrag – nämligen att fungera som ABBA-experter.

– Det är i samband med en stor workshop med ABBA-tema med hundratals körsångare som vår kör ska fungera som ”stomme” för att det ska låta bra, förklarar körledare Björn Johansson. Medleyt som vi ska framföra alla tillsammans är dessutom skrivet av örebroaren Stefan Berglund.

Konserter varje dag

Men kören som består av gymnasieelever från Karolinska skolan är inte bara hejare på ”Mamma Mia” och ”Take a chance on me”.

– Vi har konserter inplanerade varje dag och kommer att sjunga allt från Katzenjammers ”Gods Great Dust Storm” till samisk-inspirerat och nationalromantiskt.

Det är inte heller av en händelse som just Karolinska Skolans Vokalensemble blivit specialinbjuden. Körledare Björn Johansson har under drygt 20 år lett kören som både vunnit internationella priser och gett ut skivor. Och det trots att den förnyas varje år när avgångseleverna slutar och nya kommer till.

– Det är fantastiskt kul att få jobba med så många duktiga körsångare, konstaterar Björn Johansson som inte vill ta åt sig äran själv. Nu ska vi njuta av den här otroliga festivalen där vi räknar med en tusenhövdad publik varje kväll. Det är något att se fram emot!

Mer om ”Vokens” som kören också kallas

  • Kören startade som Risbergska skolans Vokalensemble 1996 men när skolan lades ner 2016 flyttade Björn Johansson och kören istället till Karolinska Skolan i Örebro.
  • Kören har vunnit fler tävlingar och priser, bland annat på Rhodos 2002, Venedig 2009 och Bad Ischl 2016.
  • Björn Johansson fixk 2009 Örebro läns landstings kulturpris.
  • 2013 utsågs Björn Johansson till Årets barn-och ungdomskörledare av UNGiKÖR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.