Foto: SVT

I hårdträning för körtävling

Uppdaterad
Publicerad

För Risbergska skolans lokalensemble slutar läsåret med körtävling i Österrike.

Det är finslipning som gäller för Risbergska skolans vokalensemble i dagarna. Läsåret avslutas traditionsenligt med en körresa och denna gång är det till Anton Brucknerfestivalen i Österrike som anordnas för fjärde gången.

Körer från framförallt Europa, men även USA och Singapore söker sig till staden Linz, där den store kompositören Anton Bruckner (1824-1896) under mitten av 1800-talet var verksam och bland annat skrev sina första verk för kör.

– Vi kommer att tävla i olika klasser med olika stycken. Av Anton Bruckner framför vi ”Locus Iste”. Det stycket är inte så svårt, men det är maffigt och man vill sjunga den så att det på ett sätt berör, säger Elin Borehed som går tredje och sista året på Estetiska programmet med inriktning musik.

Jubileum med oro

Risberska vokalensemblen firar 15 år i år, men talet om att de estetiska programmen kanske kan komma att läggas ned på skolan oroar läraren och körens ledare Björn Johansson:

– Det är oroande med nedläggningshotet just nu. Det här året och nästa känns läskigt med tanke på det sjunkande elevunderlaget. Risbergska skolans vokalensemble är omtalad, omskriven och ett etablerat namn i körsverige.

Oron till trots är fokus just nu på resan till Österrike nästa vecka.

– Det är så roligt att vara ute och resa med dem. Det här det talas om att svenskar är stela förstår jag inte. De är så glada och har alltid varit goda ambassadörer för Örebro och Risbergska skolan, avslutar Björn Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.