PRO vill se att högkostnadsskyddet för tandvård görs om och i stället ingår i det högkostnadsskydd som finns för sjukvård. Foto: Arkivbild

PRO: ”Lena är långt ifrån ensam – många är i samma situation”

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärernas riksorganisation, PRO, tycker att högkostnadsskyddet för tandvård är för krångligt och ger för låg ersättning. De menar att tandhälsan hör ihop med den övriga hälsan och att tandvård därför bör ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd.

En kartläggning som SVT har gjort visar att det är stora skillnader i tandvård beroende på inkomst. En av dem som inte har råd att gå till tandläkaren är pensionären Lena Lindén, från Örebro.

På PRO känner man igen det här.

– Lena är långt ifrån ensam, många är i samma situation. Många har problem med tandhälsan på äldre dagar på grund av kostnaden, säger Margareta Jansson, PRO.

”Lägre ersättning för tandvård”

Därför vill PRO se att högkostnadsskyddet för tandvård görs om och i stället ingår i det högkostnadsskydd som finns för sjukvård.

– Idag är det ett komplicerat och svårt system. Munnen är en del av kroppen och det hänger ihop, säger Margareta Jansson.

Hon menar att studier visar hur tandhälsan påverkar den övriga hälsan och att det därför bör ingå samma ersättning som man får för annan sjukvård.

Enligt Margareta Jansson får en patient betala 61 procent av kostnaden för tandvård, efter att bidrag och högkostnadsskyddet dragits av. För sjukvård får patienten betala 16 procent.

Högkostnadsskydd tandvård

En del av dina kostnader för tandvård kan täckas av högkostnadsskyddet. Det gäller kostnader för mer än sammanlagt 3 000 kronor under ett år enligt statens referenspriser eller tandläkarens priser. Högkostnadsskyddet beräknas utifrån det pris som är lägst: referenspriset eller tandläkarens pris. Därför får du betala mellanskillnaden om din tandläkares pris är högre än referenspriset.

Exempel:

En behandling består av åtgärder som sammanlagt har ett referenspris på 20 000 kronor. Tandläkaren tar ut samma pris som referenspriset. Du behöver då först betala 3 000 kronor för att komma upp till högkostnadsskyddets första nivå.

Av kostnaderna mellan 3 000 och 15 000 kronor, det vill säga 12 000 kronor, betalar du sedan 50 procent. Det blir 6 000 kronor. Av de kostnader som överstiger 15 000 kronor, det vill säga 5 000 kronor, betalar du 15 procent. Det blir 750 kronor.

Du betalar därmed totalt 9 750 kronor (3 000 + 6 000 + 750). Du har då fått 10 250 kronor (20 000 – 9 750) i tandvårdsersättning från högkostnadsskyddet för den utförda tandvården. 

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.