Professor Johan Stiers rapport visade att delar av verksamheten till och med går emot FN:s barnkonvention. Samtidigt säger Sveriges Olympiska Kommitté tvärtom – inga pengar hålls inne.
– De här tjejerna älskar gymnastik, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT. De kommer inte sluta träna för att man håller inne pengar. Vi kan inte lämna dem i sticket
OS-satsning
För 1,5 år sedan startade Sverige Olympiska Kommité- SOK – en elitsatsning mot OS i RIO 2016 tillsammans med gymnastiförbundet – det s k RIO-projektet.
I Eskilstuna GF får 10 flickor – några av dem bara 12 år när projektet började – chansen att träna mer. SOK satsar knappt en miljon kronor per år i projektet. Bl a finns två tränare i klubben som har halva sin lön från gymnastikförbundet.
– Finns det en jargong eller attityd som inte är bra så måste den bort, annars strider den mot hela idén av satsningen, säger Lindeberg.
”En kalldusch”
Men Riksidrottsförbundet satsar också cirka en miljon kronor på gymnastik på landslagsnivå. Enligt RF:s ordförande Karin Mattsson-Weijber går knappt hälften till artistisk kvinnlig gymnastik – det som Eskilstuna GF gör.
– Johans Stiers rapport kom som en kalldusch, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson-Weijber till Östnytt. Både omfattningen och att det sitter så hårt i väggarna.
Nu avkrävs verksamheten omfattande redovisning för hur de ska bedriva sin verksamhet på ett ur barnperpektiv bra sätt innan pengarna till elitsatsningen betalas ut.
– Det är klart att den verksamheten kommer att påverkas, säger Karin Mattsson-Weijber. Hur vet jag dock inte.
Undviker att svara
Det vet inte heller gymnastikförbundets generalsekreterare Stefan Bengtsson som först undviker att svara direkt på frågan hur verksamheten i Eskilstuna påverkas av att pengar hålls inne.
– Vi ska satsa på att verksamheten blir bra och säker ur ett barnperspektiv, svarar han.
Men till sist säger han att det är för tidigt att säga hur verksamheten påverkas av att pengar hålls inne.
– Vi får nog hjälpa klubbarna att ordna upp det här på ett bra sätt, säger Karin Mattsson-Weijber.