I klippet berättar Margareta om hur hon tänker på coronaåret som gått. Foto: SVT

”Har du inte hört av någon på länge så ring och fråga hur de mår”

Uppdaterad
Publicerad

2020 har inte varit ett vanligt år. Pandemin har överskuggat det mesta. Men att prata om ensamheten i ett nedstängt samhälle kan få positiva effekter. Det vet Margareta Bergdahl i Örebro.

Vi träffade Margareta Bergdahl i september. Då hade kommunens dagvård varit stängd sedan i våras när coronapandemin var ett faktum.

I klippet ovan får du träffa Margareta och höra hennes tankar om coronapandemin.

Coronaviruset i Örebro län

Blommor och brev

Margareta lever ensam sedan fem år tillbaka och sorgen efter maken har varit stor. I vårt reportage i september berättade hon om sin ensamhet och de viktiga promenaderna med dagvårdens personal. Responsen från tittare och läsare var stor.

– Jag fick brev från Göteborg, Kalmar och Huddinge och två av mina studiekamrater från 1961 har hört av sig. Sedan fick jag blommor från Lidköping. Det har varit fantastiskt helt enkelt och jag vill tacka alla snälla människor som tänkt på mig, säger Margareta.

Ring släkt och vänner

Hon får sina dagar att gå tack vare promenader och ett och annat samtal. Och just samtalet tycker hon är extra viktigt nu när man inte ska träffas, både för egen del och personen i andra änden.

– Ha kontakt per telefon, har du inte hört från någon på länge så ring och fråga om de mår bra och bara prata lite grann. Att få höra en mänsklig röst, det betyder så mycket!

I klippet nedan berättar Margareta mer om responsen från er tittare och läsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet