Protest mot flytt av SFI-utbildning

Publicerad

Svenska för invandrade-utbildningen i Sydnärke ska centraliseras till Hallsberg, något som fått elever och politiker i Laxå att reagera.

– Vi har fått besked att SFI ska stängas här efter sommaren så att allt samordnas till Hallsberg i augusti, säger samordnaren och läraren Lisa Hellman.

Vad innebär det för verksamheten här?

– Det innebär att vi har ungefär 50 elever som flyttas från Laxå till Hallsberg, det blir större grupper i Hallsberg men framförallt blir det svårare för eleverna från Laxå eftersom de måste pendla till Hallsberg och lämna sina familjer under dagarna.

Sydnärkes utbildningsförbund ägs av de tre kommunerna Laxå, Askersund och Hallsberg. Sen ett par år tillbaka drivs en SFI-utbildning på Lärcentrum i Laxå och kommunen räknar med att antalet studenter kommer öka framöver i takt med flyktingmottagandet.

Inte intresserade

Men förbundet beslutade redan 2009 att centralisera SFI-utbildningarna till Hallsberg, något som Laxå kommun i dag inte är intresserad av.

– Vi har som målsättning i vår budget att ungefär 50 procent av de som är kommunplacerade i kommunen ska bosätta sig och etablera sig i kommunen, säger kommunalrådet Bo Rudolfsson (KD).

– Det är ju en del av det hela. Det andra är ju att om man åker till Hallsberg då kanske man börjar handla i Hallsberg och handlarna i Laxå tappar de inkomsterna. Sen är det ju naturligtvis möjligheten att man finner boende och man finner arbete. Om allting sker i Hallsberg då går Laxå kommun miste om de mervärden som det skapar.

Och nu har eleverna i Laxå gjort en egen kampanj för att stoppa flytten från att bli verklighet. Bart Hinten har tillsammans med klasskollegan Basel gjort en enkätundersökning på skolan och på företag i närområdet. Undersökningen visar ett stort stöd för att ha kvar utbildningen i Laxå.

”Mycket problem”

– Många av dem har barn och de måste åka till skolan och ta sig till Hallsberg vilket blir mycket problem för dem, säger Bart.

– Jag måste betala allt själv och kostar mycket pengar att resa från Laxå till Hallsberg, jag har inte pengar till det. Så jag måste sluta och andra måste flytta från Laxå till Hallsberg. Det är inte bra för Laxå kommun tycker jag.

– Jag ser bara nackdelar, både för eleverna men också för orten, säger samordnaren och läraren Lisa Hellman.

– Jag bor själv i Laxå kommun och såg fram emot att våra elever ska öppna butiker och det blir fler invånare i Laxå och kanske bättre ekonomi för Laxå kommun. Men det ser inte ut så nu.

Förbundet har lyssnat på protesterna och ska nu återigen utreda om en flytt verkligen ska bli aktuell. Och Laxå är redo att minska lokalhyrorna för SFI-klasserna för att få ha kvar dem.

– Samordningen till Hallsberg beslutades av både pedagogiska, organisatoriska och ekonomiska skäl. Förbundsledningen ska utreda effekterna av det här beslutet och det ska redovisas på ett direktionssammanträde den 8 maj, säger förbundsdirektören Marie Kilk.

Vill diskutera

Hur långt är ni i kommunen redo att gå för att behålla SFI i Laxå?

– Vi vill naturligtvis diskutera, både utifrån det vi redan betalar men också – om det bara är en hyreskostnad – då har vi alltid möjlighet att diskutera den biten, säger Bo Rudolfsson (KD). För vi känner att för Laxå kommuns utveckling är det positivt med SFI här i Laxå kommun.

Om det ändå står kvar att SFI ska flyttas till Hallsberg, går ni ur förbundet då?

– Det får vi ta då, vi får i alla fall diskutera varför man inte kan ha kvar det i Laxå respektive Askersund. Varför måste allt centreras till Hallsbergs kommun? Vi tycker det är fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer