Ett ny ljusgivare på en perfekt plats har gjort stor skillnad för hur mycket el det går åt till utelamporna hos Örebrobostäder, Öbo. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Prylen som sparar miljoner – släcker lamporna i rätt tid

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora pengar att spara på att kontrollera när utomhusbelysningen tänds och släcks.

Det visar ett försök i Örebro.

På bara några år kommer det kommunala bostadsföretaget Öbo att spara miljoner på att lamporna är släckta när det är ljust ute.

På ett högt tak i centrala Örebro sitter den ljusgivare som känner av när det är tillräckligt ljust för att släcka utebelysningen i en rad av stadens bostadsområden.

Den sparar nu mycket pengar åt bostadsföretaget Öbo.

Att den sitter där beror på att företagets elchef var ute och körde bil i exakt den stund som lamporna började slockna.

– När jag åkte till jobbet så blev jag irriterad över att Örebro kommun släckte ner sina lampor tidigare än vad Öbo gjorde. Jag såg att vägen släcktes ner innan våra områden som låg på sidan av vägen. Det var där det startade, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation på Öbo.

Styrningen fungerade inte

Det visade sig att det gamla sättet att styra lamporna inte fungerade tillräckligt bra.

Utomhusbelysningen styrdes lokalt av många ljusreläer placerade ute i stadens bostadsområden. Av olika anledningar missbedömde de hur mörkt det var och lät lamporna lysa för länge. Vissa hade förstörts av ålder, andra var felplacerade.

– Man uppmärksammar inte att anläggningen kanske lyser 15-20 minuter längre per dag och inser inte effekten av det på ett år. Man måste bli mer engagerad, säger Jonas Tannerstad.

Det skymningsrelä som nu styr en stor del av Öbos utelampor sitter direkt under himlen, högst upp på ett hus. Här finns ingen risk för att andra byggnader eller träd skuggar. Signalen om att tända och släcka går härifrån via bredband till lamporna. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Jagar lampor som lyser för länge

Nu skickas istället signalerna om att tända och släcka från ett ljusrelä i perfekt skick på en perfekt plats till många av lamporna.

Det har minskat tiden belysningen är tänd med i snitt 180 timmar per år. Eftersom Öbo är ett stort fastighetsföretag med mängder av lampor betyder det en minskad elräkning med runt 700 000 – 800 000 kronor per år, beroende på hur högt elpriset är.

Men fortfarande finns det anläggningar kvar att åtgärda. Öbo hoppas nu få hjälp av sina hyresgäster med att hitta dem.

– Lampor ska inte lysa när det finns dagsljus. Titta efter tänd belysning och felanmäl, säger Jonas Tannerstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.