Tidigare har kostnaden varit för hög enligt Sven Nilsson, men nu har solcellerna installerats. Foto: Sofi Röjlar

Sven skaffade solceller: ”Ger energi även molniga dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Trots luftvärmepump och braskamin tyckte Sven Nilsson och hans fru att deras elkostnader var lite höga. Det var startskottet till att de idag har solceller. Men idag är solcellerna inte lika viktiga för Sven ur ekonomisk synpunkt – utan snarare en samhällsnytta.– Man tänker ju på vad som väntar oss i framtiden, säger Sven Nilsson.

Sol, vind och vatten är inte bara en sommardänga utan också tre miljövänliga energikällor. Att utvinna el av just solen är något som blivit mer och mer populärt i Örebro län. Sven Nilsson och hans fru Eivy Åman Nilsson bor i Örebro kommun och de har haft sina solceller i 14 månader.

– Jag tycker det poppar upp solcellsanläggningar både här och där i bygden. Om jag säger rätt så har vi fyra här i Klockhammar och de har kommit under de senaste två åren.

Förväntar sig inte stora vinster

Sven har räknat att om 15 till 20 år kommer investeringen betalat av sig själv.

Önskar du att ni skaffat solceller tidigare?

– Kanske inte. Prismässigt är det först nu dom sista åren som det kommit ner till en rimlig nivå. Konkurrensen gör att priserna sjunker, svarar Sven Nilsson.

– Man gör det inte för att tjäna på det. Det är ett bidrag till vad samhället behöver, säger Sven.

Hör mer om varför Sven och Eivy valde att skaffa solceller i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.